Candidaţi controversaţi cu „viziuni” penale

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Până a figura în buletinele de vot, numele unor candidaţi la funcţia de primar din mai multe localităţi figurează mai întâi în dosare penale. Pe lângă Ilan Şor, învinuit de implicare în furtul miliardului din sistemul bancar, candidat la funcţia de primar de Orhei, sunt alţi zeci de candidaţi cu trecut penal, scrie Ziarul de Gardă.

La alegerile locale din 14 iunie 2015, cetăţenii Republicii Moldova urmează să suplinească 12.578 de funcţii elective, dintre care 10.564 mandate de consilieri locali de nivelul I, 1.116 mandate de consilieri de nivelul II şi 898 — primari. Mulţi dintre concurenţi au sau au avut anterior probleme cu legea.

Din arest — la primărie

Omul de afaceri Ilan Şor a fost preşedintele Consiliului Băncii de Economii (BEM) în aprilie 2014, după ce, în prealabil, firme afiliate acestuia au preluat pachete importante de acţiuni la această bancă. Şefia lui Şor la BEM a coincis cu problemele din sistemul bancar şi cu aşa-numitul „jaf al secolului”, după ce banca administrată de acesta a fost implicată, în colaborare cu alte două instituţii financiare, Banca Socială şi Unibank, afiliate lui Şor, în acordarea unor credite dubioase de peste 13 miliarde de lei. La început de 2015, Şor a fost chemat la Centrul Naţional Anticorupţie (CNA) pentru a oferi explicaţii, fiind, la scurt timp, declarat bănuit într-un dosar penal deschis de Centru. Peste câteva luni, pe şase mai 2015, la doar câteva zile după ce toate drumurile din raportul companiei Kroll, care a investigat fraudele din sistemul bancar, duceau către Şor, businessmanul a fost pus sub învinuire şi trimis în arest la domiciliu pentru 30 de zile. Ilan Şor este învinuit în baza art. 335 din Codul Penal, abuzul de serviciu, riscând între 2 şi 5 ani de puşcărie, pentru gestionarea frauduloasă a BEM.

Ilan Şor nu a stat prea mult în arest pentru că, pe 21 mai 2015, Consiliul Orăşenesc de Circumscripţie Orhei l-a înregistrat în cursa pentru fotoliul de primar de Orhei, oraş în care are afaceri, gestionând inclusiv un club de fotbal, Milsami, care a devenit recent campion al Moldovei. Şor va candida din partea Mişcării Social-Politice Ravnopravie.

Un alt candidat controversat este Renato Usatîi, liderul Partidului Nostru. Acesta a fost înregistrat în cursa electorală deşi numele său a figurat anterior în mai multe scandaluri, dar şi în câteva dosare penale. În preajma alegerilor parlamentare din 30 noiembrie 2014, numele lui Usatîi figura în trei dosare penale, în care era bănuit că ar fi ameninţat un jurnalist de la un post de televiziune, că ar fi făcut contrabandă, după ce ar fi adus în perioada 2009-2014 în ţară peste 6 milioane de lei, pe care i-ar fi tăinuit de organul vamal, dar şi pentru că l-ar fi filat ilegal pe comisarul de Bălţi.

Şi în cursa pentru Primăria Chişinău există un candidat numele căruia a figurat, până acum câteva săptămâni, într-un dosar penal. Grigore Petrenco, ex-deputat PCRM, ulterior candidat pe lista Partidului „Patria” la alegerile parlamentare din 30 noiembrie 2014 şi, mai nou, lider şi candidat al Partidului „Casa Noastră-Moldova” la şefia capitalei, a fost anchetat de procurori pentru fals în declaraţia de avere.

Şi Serghei Filipov, actualul primar de Taraclia, aspiră la un nou mandat, deşi este inculpat într-un dosar penal.

Mai multe detalii despre dosarele penale ale candidaților care aspiră la funcţia de primar din mai multe localităţi, citiți în investigația Ziarului de Gardă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...