Bloomberg: Nu Grecia ar trebui să iasă din zona euro, ci Germania

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ultima serie de tensiuni dintre Grecia și creditorii săi europeni a demonstrat încă o dată că țările cu economii atât de diferite nu ar fi trebuit să intre niciodată în zona euro.

Însă ar fi mai bine pentru toată lumea implicată dacă Germania ar fi prima care ar ieși, mai degrabă decât Grecia, este de părere Ashoka Mody, într-un articol pentru Bloomberg.

Citeşte şi: Cipru, Grecia, România şi Slovenia, statele cu cele mai scăzute rate anuale ale inflaţiei din UE , în iunie

După luni istovitoare de negocieri, învinuiri și răsturnări de situații, este greu de văzut vreun câștigător.

Acordul la care Grecia a ajuns cu creditorii săi – dacă va dura – urmărește aceeași strategie economică care în mod repetat a eșuat în rezolvarea problemelor țării.

Astfel, grecii vor avea parte de și mai multe măsuri brutale de austeritate împotriva cărora de fapt au votat la referendum. În ce îi privește pe creditori, aceștia vor vedea probabil și mai puțini bani decât ar fi făcut-o cu un pachet de austeritate mai puțin dur și cu o restructurare imediată a datoriei.

Principalul creditor, Germania, a făcut un serviciu Europei: propunând ca Grecia să iasă din zona euro, a spart un tabu politic. Decenii la rând, politicienii au prezentat moneda unică drept un simbol al unității europene, ceea ce s-a schimbat pe 11 iulie, când miniștrii de Finanțe europeni au convenit că ar fi atât rațional, cât și practic, ca o țara membră a zonei euro să meargă pe drumul său.

„În cazul în care nu se va ajunge la niciun acord, Greciei ar trebui să i se ofere negocieri rapide pentru o pauză”, susțin miniștrii de Finanțe europeni.

Citeşte şi: Grecia, un simplu pion în războiul politic dintre Germania și Franța

Domino-ul ieșirilor din zona euro

Acum, că ideea unei ieșiri este în aer, merită gândit dincolo de actuala realitate politică și avut în vedere cine ar trebui să plece. Dacă Grecia ar ieși din zona euro, posibil urmată de Portugalia și Italia, în anii următori, valoarea noilor monede ale acestor țări ar fi la un nivel foarte scăzut.

Acest lucru le-ar lăsa în imposibilitatea să plătească datoriile în euro, generând un lanț de intrări în incapacitate de plată. Cu toate că deprecierea monedelor le-ar face ulterior mai competitive, suferința economică ar fi prelungită și s-ar extinde inevitabil dincolo de granițele lor.

Dacă, totuși, Germania ar părăsi zona euro – așa cum au sugerat mai mulți influenți experți economici – chiar nu ar pierde nimeni. O întoarcere a Germaniei la marcă ar provoca o cădere imediată a valorii euro, oferindu-le țărilor de la periferia Europei un impuls mult-dorit în ce privește competitivitatea.

Italia și Portugalia au în prezent aproape același PIB că atunci când au adoptat monedă unică europeană, iar economia Greciei, care a crescut ușor, este acum în pericol de a cădea sub punctul de pornire. Un euro mai slab le-ar da acestor țări șansa de a reporni creșterea economică.

Citeşte şi: De ce nu a putut Rusia ajuta Grecia

Avantajele pentru toată lumea ale revenirii Germaniei la marcă

Problemele cauzate de o eventuală ieșire a Germaniei din zona euro ar fi unele minore. Deoarece o marcă ar cumpără mai multe bunuri și servicii în Europa (și în restul lumii) decât o face un euro astăzi, germanii ar deveni mai bogați dintr-o singură lovitură.

Bunurile Germaniei din afara țării ar valora mai puțin, calculate în mărcile germane mai scumpe, însă datoriile Germaniei ar fi mai ușor de plătit. Unii nemți sunt îngrijorați că o marcă tot mai puternică le-ar face exporturile mai puțin competitive pe piețele externe.

Acesta este de fapt un rezultat dorit pentru întreaga lume și eventual pentru Germania de asemenea. De ani de zile, Germania vinde mai mult decât cumpără. Această diferență a crescut continuu de la începutul crizei, ajungând la un nou record de 215,3 miliarde de euro în 2014. O asemenea cerere insuficientă din partea Germaniei slăbește creșterea economică a lumii, motiv pentru care Trezoreria americană și FMI au îndemnat țara să cumpere mai mult. Situația diferenței dintre exporturi și importuri, în cazul Germaniei, a fost sesizată de asemenea și de Comisia Europeană.

Însă Germania știe cum să trăiască cu o rată de schimb mai puternică. Înainte de introducerea monedei euro, marca s-a apreciat continuu, iar companiile germane s-au adaptat fabricând produse de calitate mai înaltă. Dacă revin acum la marcă, acest lucru le va da un nou stimulent să îmbunătățească productivitatea în serviciile pe care le produc pentru ei înșiși.

Citeşte şi: Warren Buffet profită de criza din Grecia și cumpără o insulă; Cât a plătit pentru ea

Poate cel mai mare câștig ar fi însă unul politic. Germania își savurează rolul de hegemon în Europa, însă nu s-a arătat dispusă să suporte costul. Pentru a rămâne unite, țările europene ar putea fi nevoite să mai slăbească legăturile care le țin atât de strâns legate una de alta.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...