Aviz negativ din partea Curții Constituționale la proiectul Guvernului privind limitarea imunităţii deputaţilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Curtea Constituţională a avizat negativ iniţiativa Guvernului privind limitarea imunităţii deputaţilor, apropbată de către Guvern la sfârșitul lunii februarie.

Potrivit proiectului de lege, urma să fie modificat aliniatul 3 al articolului 70 din Constituție, care în prezent prevede că „Deputatul nu poate fi reţinut, arestat, percheziţionat, cu excepţia cazurilor de infracţiune flagrantă, sau trimis în judecată fără încuviinţarea Parlamentului, după ascultarea sa”.

Inițiativa se dorea una care să limiteze „protecția exagerată” de care dispun deputații.

„Prin amendamentele propuse în proiectul de Lege, se intenționează modificarea cadrului legal constituțional, care în prezent oferă o protecție exagerată deputaților, astfel încât pornirea urmăririi penale împotriva acestora să poată fi operată fără acordul prealabil al Parlamentului în cazul în care deputatul este surprins în momentul comiterii unei infracțiuni pentru care este prevăzută expres reținerea obligatorie în flagrant”, se arată în proiectul de lege.

Curtea Constituțională susține că de principiu, imunitatea parlamentară poate fi limitată.

„În același timp, în prezenta speţă, Curtea a reţinut că modificarea propusă creează confuzii privind incidenţa imunităţii deputatului în cazul existenței unei hotărâri irevocabile de condamnare, de natură să genereze incertitudini şi dificultăţi de interpretare şi aplicare.

Mai mult, în această parte, propunerea legislativă contravine jurisprudenţei anterioare a Curţii. Astfel, în Hotărârea nr. 2 din 20 ianuarie 2015, Curtea a statuat că imunitatea nu are incidenţă asupra deputatului condamnat, situaţie în care mandatul încetează de drept”, se arată în concluziile Curții Constituționale.

Din aceste motive, Curtea a constatat că propunerea legislativă de modificare a Constituției încalcă limitele revizuirii prevăzute de articolul 142 din Constituţie, întrucât generează confuzii privind corelaţia între imunitatea deputatului și existența unei hotărâri irevocabile de condamnare.

Pentru motivele arătate, Curtea a statuat că, în redacţia propusă, proiectul de revizuire a Constituţiei nu poate fi prezentat Parlamentului pentru adoptare.

Acest fapt nu împiedică depunerea ulterioară a proiectului, după înlăturarea deficienţelor semnalate.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...