Aplicarea noului mecanism de calculare a pensiilor este pusă la îndoială

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Preşedintele Partidului Politic „Acţiune şi Solidaritate”, Maia Sandu, susţine că punerea în aplicare a noului mecanism de calculare a pensiilor de la 1 ianuarie 2017 este un scenariu foarte optimist, având în vedere complexitatea problemelor din sistemul de pensii.

Maia Sandu a declarat, într-o conferinţă de presă, că în luna august a fost aprobat şi un concept de reformare a sistemului de pensii. având în vedere că acesta nu a fost făcut public, nu se cunoaşte ce anume urmăreşte Guvernul şi cât de serioasă este această abordare.

„Neştiind ce îşi propune guvernarea, avem nişte întrebări clare privind sustenabilitatea şi echitatea acestui noului sistem de pensionare. Problemele sistemului de pensionare sunt foarte grave, iar nerezolvarea acestora va duce la o nouă criză de proporţie în Republica Moldova cu implicaţii şi mai grave decât cele privind furtul miliardului”, a spus Maia Sandu, citată de IPN.

Aceasta a subliniat că atât comuniştii, cât şi democraţii care au fost responsabili pentru acest domeniu în ultimii 15 ani, au preferat să ocolească problemele sistemice, limitându-se la intervenţii minore de majorare sporadică a pensiei fără a se ghida de o politică coerentă care să asigure echitate şi durabilitate. Astfel, s-a ajuns în situaţia că Fondul asigurărilor sociale de stat are un deficit de peste un miliar de lei anual, bani care sunt alocaţi din bugetul de stat şi care ar trebui să fie folosiţi în alte scopuri, precum majorarea salariilor sau dezvoltarea infrastructurii. Maia Sandu susţine că s-a ajuns la un asemenea deficit din cauza administrării proaste a bugetului asigurărilor sociale, inechităţile din sistem, dar şi îmbătrânirii populaţiei.

Maia Sandu a mai spus că o cauză a lipsei încrederii în sistemul de pensii este rata de înlocuire a salariului pierdut. Moldova are cea mai mică rată din regiune. Astfel, persoanele care au contribuit la fondul asigurărilor sociale primesc doar 26% din salariul pe care l-au ridicat cândva. Excepţie fac demnitarii şi alte categorii de persoane privelegiate, pentru care această rată este de circa 80% din salariu.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...