Angela Grămadă: „Autoritățile de la Chişinău folosesc politica externă în manipularea cetățenilor”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Anul 2017 a fost unul extrem de greu, dar, în același timp, foarte important pentru a vedea care vor fi tendințele viitoare pentru anul 2018. Deja a devenit obișnuit ca politica externă să fie un instrument de manipulare a cetățenilor, însă, oamenii trebuie să facă diferența dintre Uniunea Europeană aşa cum este ea şi cum aceasta este prezentată de politicienii de la Chişinău, o spune președinta Asociației „Experți pentru securitate și afaceri mondiale” de la București, Angela Grămadă.

„Politica externă a devenit un instrument de manipulare a publicului în Republica Moldova. Și ea este utilizată atunci când o forță politică sau alta are nevoie de acest lucru. Știm, mâna Moscovei, cunoaștem Europa care a susținut mai multe guvernări corupte declarate proeuropene și atunci în mintea cetățeanului, a locuitorului din Republica Moldova, imediat atunci când se vorbește despre politică externă se asociază cu anumite elemente nu prea pozitive”, spune experta.

Vorbind despre modul în care politicienii de la Chișinău se folosesc de imaginea UE, Grămadă a exemplificat situația din Ucraina, unde în momentul în care autoritățile nu mai știau ce să facă în interiorul țării sau nu doreau să implementeze anumite reforme, imediat aduceau în discuție probleme de politică externă – vom fi dați afară de pe o piață, nu ne va mai primi Uniunea Europeană, nu vom mai putea semna contracte de livrare a gazelor cu rușii.

„Același lucru se întâmplă și în Republica Moldova. Adică, politicienii noștri, actorii politici din Republica Moldova au preluat acest instrument de manipulare a opiniei publice și-l folosesc foarte abil, cred ei, dar cei care încearcă să se informeze și o fac din mai multe surse, și o fac într-un mod sistematic, într-un mod documentat, ei observă anumite tendințe și pot să facă diferența între trendul pozitiv și trendul negativ prin care trece Republica Moldova în anumite momente”, mai spune experta într-un interviu pentru Europa Liberă.

Mai mult, Grămadă este de părere că autoritățile de la Chişinău primesc resurse financiare considerabile, despre care însă cetăţenii ştiu tot mai puţin.

„Nu se comunică și nu se știe exact pe ce bani s-a făcut o anumită îmbunătățire într-o anumită localitate; doi, pentru că, totuși, bârfa în Republica Moldova este ceva cotidian și oricum se află din gură în gură sau unii mai au acces, hai să zicem, sunt abonați la anumite publicații și investigații jurnalistice și ei află că acel politician a luat dintr-un anumit fond sau alt om de afaceri are o legătură cu un anumit partid politic și beneficiază de anumite oportunități care dezavantajează pe altcineva. Și e normal ca populația să nu mai aibă încrederea necesară în aceștia”, a conchis Grămadă.

În context, aceasta atrage atenție că, actualul Guvern, condus din umbră de Partidul Democrat, trebuie să se apuce serios de implementarea reformelor, dacă vrea să mai fie susținut de europeni.

„Actualul Guvern, știm că există un partid care controlează coaliția majoritară – Partidul Democrat –, trebuie să îndeplinească și ceea ce spune Bruxelles-ul, dacă dorește să aibă în continuare susținerea financiară și discursivă, pentru că nu este mai mică importanța ei. Pe de altă parte, ei vor trebui să livreze și anumite schimbări în interiorul Republicii Moldova, astfel încât oamenii să înceapă să creadă în potențialul forțelor proeuropene și în general al discursului proeuropean, că există beneficii pe care am putea să le valorificăm. Dar, fără o strategie de comunicare eficientă a tot ceea ce înseamnă integrarea europeană, a tot ceea ce înseamnă beneficii pe care le poate oferi Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb dintre Republica Moldova și Uniunea Europeană, nu se poate întâmpla acest lucru”, afirmă Angela Grămadă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...