Ancheta miliardului furat în SUA, confirmată de Atlantic Council; Plahotniuc figurează în investigație

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ariel Cohen, cercetător la Atlantic Council din SUA, confirmă existența unei anchete privind fraudele bancare din Republica Moldova, după ce anterior compania Frontier Solutions anunța despre demararea cercetărilor în acest caz.

Potrivit cercetătorului american, în SUA există o anchetă în curs privind spălarea banilor în Republica Moldova în care sunt antrenate diferite subdiviziuni și ofițeri ai Guvernului. Cohen spune că în cazul în care anchetatorii vor găsi probe vor continua să investigheze cazul, în care figurează și oligarhul Vladimir Plahotniuc.

„Aceasta este o anchetă în curs, la care participă diferite subdiviziuni și ofițeri ai Guvernului SUA. Aceștia anchetează diferite astecte privind spălarea banilor în Republica Moldova. Ancheta durează de ceva timp. Atunci când Mihail Gofman a apărut în Washington a început să colaboreze cu Guvernul SUA și în cursul acestei colaborări au ieșit la suprafață mai multe nume, unele făceau parte din anchetă, la care s-au adăugat altele noi. În cazul în care anchetatorii vor găsi probe vor continua să investigheze cazul. Gofman spune că Plahotniuc figurează printre oamenii care au utilizat fraudulos sistemul bancar. A spus asta la interviuri și la unele prezentări deschise. Din câte înțeleg, Guvernul SUA ia presupunerile lui Gofman în mod foarte serios”, a declarat Ariel Cohen într-o ediție specială a emisiunii Cabinetul din Umbră de la Jurnal TV.

Citește și: (VIDEO) Moldova, subiect de știri la televiziunile din America: Plahotniuc nu doar controlează Moldova, statul îi aparține

Cercetătorul nu știe deocamdată în ce fază se află ancheta, însă nu exclude că Plahotniuc ar urma să fie audiat de anchetatori.

„Nu știu cât va dura ancheta, dar dacă sunt dovezi că s-a produs crima organele din SUA vor emite un mandat de arest, o invitație la un interogatoriu, sau un ordin în cadrul Interpol. Depinde de ceea ce vor constata și depinde dacă suspectul va colabora. Sunt moldoveni care au plecat din Republica Moldova, fie în SUA sau Marea Britanie, care dețin informații despre cele întâmplate în sistemul bancar moldovenesc. Am înțeles că aceste persoane doresc să colaboreze cu anchetatorii. Li se vor face diferite propuneri”, a mai spus cercetătorului american Ariel Cohen.

Amintim că, la sfârșitul lunii iunie compania Frontier Solutions a expediat în adresa Procuraturii Generale o scrisoare în care anunța despre inițierea unei investigații în SUA privind furtul miliardului din sistemul bancar din Republica Moldova. Informația a fost însă negată de către procurorul general interimar, Eduard Harunjen, care și-a manifestat siguranța că în SUA nu există o astfel de anchetă și l-a acuzat pe Mihail Gofman de „lașitate”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...