America e blestemată să coopereze cu Putin: De ce nu poate supravieţui fără el

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia devine tot mai mult un partener esenţial pentru Statele Unite în Siria, în ciuda faptului că Administraţia Obama condamnă sprijinul Moscovei pentru preşedintele Bashar al Assad.

Cooperarea dintre Rusia şi America implică acum legături diplomatice, militare şi ale serviciilor de informaţii din cele două ţări, scrie editorialistul Washington Post David Ignatius, specializat pe Orientul Mijlociu şi securitatea din SUA.

Moscova şi Washingtonul au început chiar şi un timid proces de rezolvare a conflictului din spaţiul aerian înghesuit al Siriei, unde o greşeală de comunicare sau un accident ar putea avea consecinţe dezastruoase.

Oficialii de la Casa Albă privesc cooperarea cu Rusia drept răul cel mai mic dintr-o varietate de opţiuni, arată analiza citată. O administraţie care nu s-a înţeles deloc cu preşedintele rus, Vladimir Putin, mai ales după intervenţia lui în Ucraina, află acum că nu poate supravieţui fără el in Siria, susţine autorul.

Washingtonul speră că Putin va sprijini eforturile Statelor Unite de a negocia o încetare a focului în Siria. A ajuns la concluzia că este singura cale de a evita adâncirea războiului.

„Deşi rămânem sceptici cu privire la interesele şi intenţiile Rusiei în Siria, credem în acelaşi timp că va fi o parte esenţială a oricărei soluţii politice se va găsi în acest conflict. Nivelul de comunicare pe care îl avem cu ruşii reflectă această opinie”, a declarat un oficial din Administraţia Obama.

Recunosc ruşii că Assad trebuie să plece de la putere?

Săptămâna aceasta, Putin a făcut un pas către poziţia Statelor Unite legată de Assad, şi anume că liderul de la Damasc trebuie să plece în cele din urmă. Într-un interviu acordat ziarului german Bild, Putin a sugerat că Rusia i-ar putea acorda azil politic lui Assad.

Faptul că Rusia i-a oferit azil fostului consultant al Agenţiei Naţionale de Securitate (NSA) din SUA Edward Snowden „a fost mult mai dificil decât să facă acelaşi lucru pentru domnul al-Assad”, a spus Putin. Liderul rus a mai recunoscut şi că Assad „a făcut multe greşeli pe parcursul conflictului sirian”.

Referirea lui Putin la azilul politic pentru Assad a fost luată „foarte în serios” de Casa Albă, a dezvăluit un alt oficial american.

„Cred că Putin a vrut să transmită un semnal despre poziţia pe care o are acum”, iar mesajul lui a coincis cu ce le spun oficialii ruşi americanilor în privat, a explicat sursa citată.

Front comun pentru pacea în Siria

Totodată, Siria a fost subiectul unei discuţii telefonice de luni între secretarul de Stat american, John Kerry, şi omologul său rus, ministrul de Externe, Serghei Lavrov.

Au vorbit despre planurile de a face un front comun la o reuniune din Geneva, la 25 ianuarie, când ONU va începe negocierile de pace pentru Siria. Se aşteaptă ca Lavrov şi Kerry să se întâlnească săptămâna viitoare în Europa, pentru a discuta în continuare despre negocierile de pace pentru Siria, inclusiv despre cum să păstreze în joc Arabia Saudită şi Iranul, care se află într-un conflict diplomatic fără precedent.

Şi directorul CIA, John Brennan, face schimb de informaţii cu Rusia, inclusiv despre teroriştii Statului Islamic care ameninţă ambele ţări şi crize precum doborârea avionului rusesc de către forţele turce în luna noiembrie a anului trecut.

Un alt element important al cooperării dintre Rusia şi America este regele Iordaniei, Abdullah II. Oficialii americani cred că monarhul şi-a construit o relaţie specială cu Putin şi speră ca Iordania să îşi coordoneze activităţile militare cu Rusia împotriva Statului Islamic. Deja există un centru militar de coordonare între cele două ţări în Iordania.

Şi cerul aglomerat al Siriei reprezintă o provocare specială. Statele Unite şi Rusia au semnat un memorandum prin care s-au angajat să comunice întotdeauna şi să nu se deranjeze reciproc în aer.

Piloţii americani şi ruşi trebuie să opereze „la distanţe sigure” şi, dacă în apropiere se află aeronave siriene, „practica standard este să stăm la distanţă până când spaţiul aerian se eliberează”, a arătat Kristi Beckman, purtător de cuvânt al Comandamentului Central al SUA.

Pentru preşedintele Obama, disponibilitatea de a lucra cu Putin este un act de politică externă fie realist, fie disperat, depinde din ce unghi priveşti. Unii ar spune că, în Siria, cele două se suprapun.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...