Ambasadorul SUA: Corupția, cea mai mare problemă pentru Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Corupția este problema cea mai importantă cu care se confruntă Republica Moldova, iar cetățenii, mass-media și societatea civilă trebuie să pună presiune pe factorul politic, pentru a diminua din acest fenomen, a declarat ambasadorul SUA în Republica Moldova, James D. Pettit.

Diplomatul american susține că prioritatea SUA privind Republica Moldova este eliminarea corupției „astfel încât ţara să aibă posibilitatea să crească economic, deoarece creşterea economică este cheia către o democraţie stabilă”.

„Din păcate, Republica Moldova este considerată cea mai săracă ţară din Europa. Cred că de vină este corupţia, dar cred că ţine şi de chestiuni guvernamentale, ceea ce devine foarte complicat. Atunci când este corupţie în sistemul judiciar, atunci când este dificil să faci afaceri, să faci investiţii în ţară, acest lucru dăunează grav ţării. Corupţia este problema nr. 1 în Republica Moldova”, a declarat Pettit în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.

Ambasadorul spune că situația din domeniul financiar-bancar este una șocantă, iar devalizările băncilor sunt un semnal că există „nişte probleme semnificative în sectorul financiar şi deficienţe semnificative în monitorizarea şi contabilizarea corectă”.

Reprezentantul misiunii diplomatice a menţionat, în context, că instituţiile menite să investigheze cazul au mecanismele necesare să o facă, fie şi în lipsa reformelor.

„Noi dorim să vedem o investigaţie desfăşurată până la sfârşit, ca banii care lipsesc să fie returnaţi, iar vinovaţii să fie pedepsiţi. Credem că există mecanisme pentru CNA şi PG să desfăşoare aceste investigaţii, chiar în lipsa reformelor. Pericolul este că trebuie să ne asigurăm că aceste investigaţii sunt corecte, că nu sunt influenţate de politic”, a punctat James D. Pettit.

Totodată, diplomatul american este de părere că societatea civilă și mass-media trebuie să pună mai multă presiune asupra politicului, pentru a stopa fenomenele negative.

„Societatea civilă şi mass-media sunt foarte importante într-o democraţie, pentru că acestea axează atenţia guvernului asupra problemelor. Se poate de făcut şi demonstraţii paşnice, evident. Demonstraţia este un instrument în orice democraţie, dar societatea are un rol mult mai complicat – să monitorizeze, să participe la guvernare prin observare, informare. Toate aceste lucruri pot pune presiune pe cei responsabili de implementarea legilor. Este modul în care toate democraţiile funcţionează. Acest lucru poate fi frustrant atunci când se pare că nu funcţionează, însă ele dau roade”, a declarat ambasadorul.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...