8 lucruri pe care trebuie să le ştii despre zahăr

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Zahărul consumat în exces nu este deloc compatibil cu o viața sănătoasă. Și, din păcate, consumăm mult prea mult fără să ne dăm seama. Citește mai jos opt lucruri care s-ar putea să te surprindă despre acest ingredient nelipsit din bucătăria ta.

Citeşte şi: (STUDIU) Creierul, inima, rinichii și articulațiile, pot fi afectate de consumul excesiv de zahăr

1. Zahărul îți poate distruge inima
Este demonstrat de mult timp că zahărul consumat în exces crește riscurile de boli cardiace, dar un studiu publicat în 2013 de către Asociația Americană a Inimii vine cu dovezi clare în acest sens: zahărul afectează sistemul de pompare al inimii și poate duce la infarct miocardic. De vină este o moleculă din zahăr care provoacă schimbări în mușchii inimii.

2. Zahărul este de vina pentru grăsimea abdominală
Din ce în ce mai multe persoane de pe glob suferă de obezitate, iar zahărul este unul din principalii vinovați. Consumul excesiv favorizează stocarea grăsimilor în zona abdomenului.

3. Zahărul este mai periculos decât sarea
Este cu adevărat un ucigaș tăcut. Un studiu din 2008 a arătat că consumul excesiv de fructoză duce la apariția unei boli numite rezistență la leptina. Leptina este un hormon care îți spune că ai mâncat suficient. Astfel, ajungem să ignorăm ceea ce ne zice creierul și ajungem să suferim de obezitate. Iar toate acestea vin foarte discret, fără să-ți dai seama. Așa că, dacă te îngrași și nu înțelegi care este motivul, ar trebui să-ți controlezi consumul de fructoză.

Citeşte şi: (STUDIU) Ce se întâmplă în creierul nostru când bem sucuri care nu conţin zahăr

4. Zahărul hrănește celulele canceroase
Când vine vorba de cancer, zahărul joacă un rol crucial. Numeroase studii au confirmat că o dietă anti-cancer trebuie să elimine complet zahărul, întrucât acesta favorizează creșterea și dezvoltarea tumorilor.

5. Dependența de zahăr este genetică
Dacă scuza ta pentru care mănânci dulciuri este că ești dependentă, s-ar putea să ai dreptate. Un studiu recent a confirmat faptul că dependența de dulciuri și de alcool este dată de o genă care se transmite genetic.

6. Zahărul și alcoolul au același efect asupra corpului
Zahărul este la fel de toxic pentru organism ca și alcoolul. Fructoza și glucoza consumate în exces sunt la fel de dăunătoare pentru ficat cum este metabolizarea etanolului. Iar zahărul crește riscul apariției mai multor boli de care și alcoolul se face responsabil: hipertensiune, infarct miocardic, pancreatită, obezitate, malnutriție, disfuncție hepatică, dependență.

7. Zahărul te îmbătrânește
Nu este un mit, zahărul chiar accelerează procesul de îmbătrânire. Și nu doar cel fizic, ci și cel cognitiv – zahărul îți afectează memoria și capacitatea de concentrare.

Citeşte şi: (STUDIU) Cum să scăpați de dependența de zahăr

8. Zahărul se ascunde în majoritatea alimentelor din comerț
Chiar dacă vorbim despre alimente care nu sunt dulci (sos de roșii, dressing de salată, apă tonică, pâine), acestea conțin zahăr. Din păcate, de-a lungul unei zile ajungem să consumăm cantități imense de zahăr fără să ne dăm seama.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...