(STUDIU) Creierul, inima, rinichii și articulațiile, pot fi afectate de consumul excesiv de zahăr

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Aportul caloric zilnic din zahăruri ar trebui să fie de 5% din totalul caloriilor și să nu depășim cinci lingurițe de zahar pe zi, potrivit Organizației Mondiale a Sănătății. Însă, în medie, introducem în organism, pe zi, 13 lingurițe de zahăr, iar aportul crescut din acesta are efecte cumplite asupra organismului.

Introducerea propriu-zisă a zahărurilor în organism nu are loc doar prin a pune, spre exemplu, o linguriță de zahăr la cafea. Zahărul ajunge în corp prin consumarea produselor care conțin zahăruri.

Spre exemplu, 330 de mililitri de Coca-Cola conține 8,75 de lingurițe de zahăr. Asadar, doar bând o astfel de cutie deja depășim aportul recomandat.

Toate băuturile răcoritoare, carbogazoase sau nu, conțin zahăruri sau îndulcitori artificiali care dăunează grav sănătății, iar mesajul de interes public “Pentru o viață sănătoasă, reduceti consumul de sare, zahăr și grăsimi”, transmis prin canalele media, fiind cât se poate de pertinent.

Dar ce se întâmplă, de fapt, cu organismul nostru atunci când consumăm prea mult zahar?

Potrivit unor studii, la nivelul creierului, zahărurile au capacitatea de a reconfigura procesele neuronale. Persoanele care au un regim alimentar bogat în dulciuri și în produse grele, procesate industrial, prezintă un risc crescut cu 58% de a suferi de depresie.

Cu cât consumi mai mult zahăr, cu atât și se reduce, în timp, capacitatea de a simți plăcere în momentul consumului, exact ca la un drog.

Consumul excesiv de zahăr duce, totodată, la îngroșarea pereților arterelor de la inimă, crescând riscul producerii atacului de cord și a accidentului vascular-cerebral.

Nici pielea nu scapă de efectele nocive ale zahărului. Dacă consumi prea mult zahăr, excesul de molecule din zahăruri se lipesc, pur și simplu, de fibrele de colagen, încărcându-le și reducându-le drastic din elasticitate. În felul acesta, pielea îmbătrânește mai rapid, iar pe ten apar mai multe riduri.

Și rinichii sunt afectați. Astfel, poate crește glicemia, specifică persoanelor diabetice care, de altfel, dezvoltă adesea probleme renale chiar severe, cum este insuficiența renală.

Unul dintre efectele nocive ale zahărului în exces este că bărbații pot suferi de disfuncții erectile din cauza proastei irigări a genitalelor, iar femeilor le scade sensibilitatea în zona intimă, tot din cauza irigării.

Un pericol se răsfrânge și asupta articulațiilor. O dietă bogată în zahăruri determină pătrunderea citokinelor inflamatorii în sânge, fapt care agravează, spre exemplu, artrita.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...