7 sfaturi pentru siguranţa ta în bucătărie

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Bucătăria nu e un loc de joacă, chiar dacă simți că te relaxezi atunci când gătești. Dacă iei în calcul toate pericolele, e cel mai periculos loc din casă cu atâtea surse de foc, plite încinse, oale cu lichid fierbinte, cuțite ascuțite și podele pe care poți să aluneci. Există câteva reguli simple de siguranță în bucătărie. În esență le știi, dar nu strică niciodată să ți le reamintești.

Citeşte şi: 5 alimente pe care le mănânci greşit

1. Copiii și animalele de companie nu au ce căuta în bucătărie
Nu numai că pot să îți distragă atenția, dar se pot răni, arde sau lovi într-o clipă, fără să bagi de seamă. Dacă vrei să îi înveți pe cei mici să te ajute în bucătărie, începe cu lucruri și rețete simple care nu presupun folosirea cuțitului, a surselor de foc sau a electrocasnicelor periculoase. Și mai important e să nu ții un copil în brațe în timp ce gătești și să îi înveți pe cei mici că bucătăria nu e un loc de joacă.

2. Echipament minim de protecție
Nu spunem că trebuie să îți cumperi unul profesionist, dar măcar minimul de măsuri de protecție poți să îl iei. Asta înseamnă că nu trebuie să fii desculț atunci când gătești și nici să porți haine largi. Asta te va feri de arsuri dacă din întâmplare scapi ceva fierbinte, iar hainele potrivite cu mâneci strâmte și fără fibre sintetice sunt mai ferite să ia foc când te afli în preajma aragazului.

3. Nu te grăbi
Acesta e cel mai scurt pas spre o accidentare. Nu tăia în grabă cu cuțitul și nu muta în grabă oale și tigăi fierbinți dintr-un loc în altul, dacă nu ești un profesionist cu experiență. Mai bine termini masa mai târziu cu zece minute decât să ajungi la doctor.

Citeşte şi: 10 trucuri simple care dau un gust mai bun mâncărurilor

4. Mănușile de protecție să fie la îndemnă
Cumpără-ți mai multe perechi și folosește-le ori de câte ori manevrezi recipiente fierbinți. Un prosop nu îți va proteja mâinile la fel de bine. Și foarte important, nu folosi mănușile dacă sunt umede. Țesătura umedă e un bun conductor pentru căldură.

5. Învață cum să folosești corect cuțitele
Tehnicile de tăiere sau tocare a ingredientelor nu sunt dificile, dar cer practică și experiență ca să le faci rapid și ca la carte. În plus, ține cuțitele bine ascuțite, pentru că un cuțit prost poate fi mai periculos decât unul bun. Dacă lama nu este ascuțită, riscul e mai mare să alunece și să te taie.

6. Curăță imediat orice lichid vărsat
Asta va preveni multe accidente stupide ce pot avea loc în bucătărie. Apa și mai ales uleiul pot fi un pericol dacă rămân pe gresia din bucătărie pentru că suprafața va deveni alunecoasă. Fă-ți timp să ștergi imediat locul pentru a îndepărta pericolul.

7. Cunoaște-ți limitele
Nu ridica oale cu apă clocotită, tăvi sau alte recipiente cu lichid fierbinte dacă știi că îți depășesc puterile. Mai bine ceri ajutor dacă știi că nu te descurci, ca să nu riști un accident grav.

Citeşte şi: (FOTO) Micul dejun în 25 de țări din întreaga lume; Ce se mănâncă dimineața


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...