2015 – anul în care din Rusia au dispărut clasa de mijloc, bătrâneţea demnă şi viaţa liniştită

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

2015 a fost un an de aniversare. În urmă cu exact 15 ani, puterea în Rusia a fost preluată de Vladimir Putin. Anii care au urmat au adus linişte şi bunăstare în Rusia. Prețul petrolului a crescut, oferind profituri în exces bugetului, care să permită autorităților să declare că cursul ales este bun. Au fost discuții aprinse cu privire la inovare și nanotehnologie, dezvoltarea statului de drept și a altor valori democratice. Se părea că idila va dura la nesfârşit, scrie într-o analiza zagolovki.ru.

Dar numai în doi ani – 2014-2015 – au avut loc mai multe evenimente importante, care au şters orice urmă a acestor realizări.

Și dacă anul trecut evenimentele se desfăşurau la graniţele Rusiei, ultima furtună a lovit direct ţara. Aşa se face că în 2015 a dispărut principala realizare a lui Putin din ultimii ani – clasa de mijloc – s-a volatilizat bătrâneţea demnă şi viaţa liniștită, iar populația a sărăcit brusc. De fapt, a supraviețuit doar „verticala puterii” lui Putin si imensa pătură a birocraţilor statului.

Încă din vară economiștii au început să anunţe că scăderea salariilor reale în Rusia depășește toate așteptările și că până la sfârșitul anului ar putea scădea cu 11%, iar veniturile – cu 9%. Experții nu vedeau surse pentru o recuperare rapidă a veniturilor, ceea ce pune sub semnul întrebării una dintre realizările economice majore atribuite frecvent lui Vladimir Putin – bunăstarea cetățenilor.

În același timp, au fost raportate scăderi accentuate a producției industriale, creșterea șomajului, şi pensiile au înregistrat o „creştere” negativă din cauza inflaţiei. În plus, a fost anunțat un moratoriu cu privire la înfiinţarea fondului de acumulare a pensiilor şi s-a anunţat creșterea vârstei de pensionare.

Schimbări majore au avut loc şi în formarea bugetului ţării. Până în 2015, acesta era adoptat în Rusia o dată la trei ani, dar scăderea prețurilor la petrol a forțat guvernul să se întoarcă la buget anual. Problema este că adoptând bugetul pentru anul 2016, guvernul rus tot nu știe ce se va întâmpla cu economia.

Kremlinul nu a recunoscut existenţa crizei, iar atunci când a făcut-o a fost atât de subtil, încât în spatele echilibristicii verbale utilizate de oficiali nimeni nu înţelegea nimic. Kremlinul a evitat tot timpul să folosească expresia „scădere puternică a veniturilor populației”. Prefera să spună o scădere „nu foarte puternică”, „puternică, dar nu foarte”, „slabă” etc. Cert este că scăderea veniturilor populaţiei este un record care nu a mai fost observat în Rusia în ultimii 15 ani.

În ajunul noului an, Banca Mondială a rectificat în minus prognoza de scădere a PIB-ului Rusiei în 2016 de la 0,1% la 0,7%. Experţii spun că estimarea BM este exagerat de optimistă.

Prin urmare, anul 2016 va fi mai rău: inflația și șomajul vor crește, veniturile și valoarea rublei – vor scădea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...