În 2014, au fost reabilitați doar 75 de km de drum național din cei 175 planificați

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Finanțatorii externi ai Republicii Moldova alocă cei mai mulţi bani pentru reabilitarea drumurilor. Doar în 2014, au fost reabilitați circa 75 de km de drum național cu ajutorul investițiilor străine, din cei 175 planificați la începutul anului trecut.

„O infrastructură rutieră bună este una dintre condițiile esențiale pentru dezvoltarea econo- mică a țării, iar în vederea realizării acestui obiectiv, BERD, BEI, Comisia Europeană și SUA oferă o asistență semnificativă, fiind sectorul cu cea mai mare sumă în derulare în anul 2014”, se arată în raportul Platformei pentru Gestionarea Asistenței Externe (PGAE).

În anul 2014 cu suportul proiectelor trilaterale dintre BERD, BEI și UE, au fost reabilitați circa 75 de km de drum național. Totodată, aceștia au demarat proiectul de reabilitare și iluminare a drumurilor în municipiul Chișinău, până la finele anului fiind instalați 60 de piloni pentru iluminare.

Citește și: (FOTO) Moldovenii își bat joc de poporul american; Au vandalizat o stație de așteptare recent renovată

Totodată, cu suportul Guvernul SUA, prin intermediul Programului Compact a fost finalizat proiectul de reabilitare și modernizare a drumului Sărăteni-Soroca care a cuprins de altfel și reparația a șapte poduri și construcția a altor șapte poduri noi, inclusiv podul de la intersecția denivelată Sărăteni și podul cu cale ferată de lângă orășelul Ghindești.

Citește și: (FOTO) Cel mai modern drum din Moldova a fost dat în exploatare

De asemenea, au fost construite circa 22 de km de trotuare în localitățile amplasate de-a lungul drumului și iluminat circa 20 de km de drum. Adițional, cu suportul Programului s-a reușit reconstrucția a circa 10 km de drumuri locale care facilitează accesul la școli, primării și centre medicale pentru locuitorii din 20 de comunități din aria drumului, potrivit raportului.

De menționat că, la începutul anului 2014, autorităţile au planificat reabilitarea a aproximativ 220 de kilometri de drumuri naţionale, dintre care 175 de kilometri urmând a fi finanţate din fonduri externe. 152 de milioane de euro au fost oferite de Banca Europeană pentru Reconstrucţie şi Dezvoltare, Banca Europeană de Investiţii şi Comisia Europeană. Alte 616 milioane de lei au fost prevăzute în Fondul rutier pentru anul 2014.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...