Monica Macovei: UE ar putea pune sancţiuni politice și diplomatice Republicii Moldova

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În urma declarațiilor făcute la Moscova, Dodon nu trebuie să se aștepte că la Bruxelles va fi întâmpinat cu covor roșu. Acordul de Asociere nu poate fi denunțat așa, în mod unilateral. Probabil, Uniunea Europeană va pune sancțiuni politice Moldovei. Declarațiile au fost făcute de europarlamentarului Monica Macovei într-un interviu pentru TVR.

„Este foarte bine că președintele pro-rus Dodon vine la Bruxelles să se întâlnească cu reprezentanții Uniunii Europene, dar să nu se aștepte că va fi primit cu covorul roșu, mai ales după ce a făcut aceste declarații la Moscova, în sensul că ar denunța Acordul de Asociere cu UE. Noi, instituțiile europene, vorbim cu toată lumea și noi vrem Moldova cât mai aproape de Uniunea Europeană şi în UE, dar trebuie să vrea şi Moldova.”

Europarlamentara spune că e sigură că marea parte a populaţiei vrea integrarea Republicii Moldova în Uniunea Europeană și îi sugerează președintelui Republicii Moldova să țină cont de asta, dar nu de ce îi spune liderul de la Kremlin, Vladimir Putin.

Întrebată de jurnalist la ce atitutine ne putem aştepta de la partenerii europeni dacă politica de la Chişinău va continua în felul acesta, Monica Mavovei a opinat că cel mai probabil vor fi sancţiuni de natură politică și diplomatică împotriva Republicii Moldova.

„Eu nu sunt pentru sancţiuni financiare decât atunci când şi guvernul face mari porcării, tot financiare, cum a fost acea lege a amnistiei fiscale, sau faptul că investighează furtul miliardului şi pe toţi cei care au beneficiat ca să pună banii la loc. Sigur că sancţiuni politice vor fi şi va avea de suferit, din păcate, populaţia. Vreau să subliniez că noi discutăm pentru o istorie mai lungă. Politicienii vin şi pleacă, naţiunile şi popoarele rămân.”

Monica Macovei a punctat că Uniunea Europeană este interesată ca populaţia din Republica Moldova să meargă pe drumul european. De asta UE nu va renunţa aşa uşor cum ar vrea președintele Republicii Moldova.

„Acordul de Asociere nu poate fi denunţat aşa, în mod unilateral, de către Dodon. Acum aş mai spune că, oamenii trebuie să ştie că locurile de muncă bune, locurile de învăţământ bune sunt în Europa şi bursele sunt în UE, iar Dodon trebuie să vadă că are mari probleme financiare, pentru că Rusia mai degrabă a adus sancţiuni financiare şi a determinat Moldova să piardă bani, şi nu beneficii. De câte ori au fost boicoturi pe produsele moldoveneşti. Asta a însemnat bani pierduţi de către producătorii de vin, de multă lume şi de bugetul statului, şi de oameni, tocmai datorită sancţiunilor Federaţiei Ruse. Ceea ce arată şi că Rusia aşa lucrează, prin sancţiuni şi prin dictatură. Nu vor avea libertate, nu vor avea justiţie independentă oamenii în Rusia, trebuie să se gândească la asta. Nu vor fi liberi să facă ce vor şi să spună ce vor. Toate acestea contează pentru viaţa oricărui om, din orice ţară”, a conchis europarlamentara.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...