Zi istorică pentru Republica Moldova, după o săptămână de avertismente rusești

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Republica Moldova va semna astăzi, 27 iunie, Acordul de Asociere și Acordul de Liber Schimb cu UE, în cadrul unei ceremonii în Bruxelles, une vor fi prezenţi liderii celor 28 de ţări-membre ale UE.

Ceremonia începe la 10.00, ora Chişinăului. Înainte de semnare, vor rosti alocuţiuni preşedintele Consiliului European, Herman Van Rompuy, preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barroso, şi liderii de guverne sau de stat care vor semna acordurile cu Uniunea Europeană din partea Ucrainei, Georgiei şi Republicii Moldova.

Citește și: Iurie Leancă la Bruxelles: Moldova este gata să devină candidat la aderare

După semnarea acordului, premierul Republicii Moldova, Iurie Leancă, va avea întrevederi separate cu mai mulţi oficiali europeni: comisarul european pentru afaceri interne, Cecilia Malmström, înaltul reprezentant al Uniunii Europene pentru afaceri externe şi politică de securitate, Catherine Ashton, precum şi cu Jean-Claude Juncker, candidatul Partidului Popular European la şefia Comisiei Europene.

Joi, premierul Iurie Leancă, însoțit de vicepremierii Natalia Gherman (ministru de Externe), Valeriu Lazăr (ministrul Economiei) şi Eugen Carpov (vicepremier pentru Reintegrare), ministrul Agriculturii, Vasile Bumacov, ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean, şi ministrul Educaţiei, Maia Sandu, a plecat la Bruxelles unde au avut o întrevedere cu comisarul european pentru energie Günther Oettinger și au participa la sesiunea Consiliului de Cooperare Republica Moldova – Uniunea Europeană.

În ajunul plecării delegației la Bruxelles, Procuratura a reținut doi indivizi implicați în acțiuni ce ar putea „afecta integritatea țării”. În acest sens, Procuratura Generală în comun cu Serviciul de Informații și Securitate investighează un caz de pregătire a unor cetățeni ai Republicii Moldova pentru desfășurarea de activități cu caracter subversiv și anticonstituțional, ce ar putea dăuna securității de stat și integrității teritoriale a țării.

Citește și: Rusia avertizează Moldova cu sancțiuni economice

La începutul acestei săptămâni Rospotrebnadzor a declarat că Republica Moldova nu a respectat condițiile de reluare a exportului de vinuri, respectiv problema exportului de vinuri rămâne blocată.

Totodată, joi Rusia a „înghețat” negocierile în problema transnistreană, cerând ca următoarea rundă de negocieri în formatul „5+2”, care a fost propusă de emisarul special OSCE Radojko Bogojevici pentru perioada 17-18 iulie, să fie amânată până la toamnă, în septembrie.

Miercuri Rusia a avertizat că va introduce „măsuri de protecţie” împotriva Republicii Moldova, Ucrainei şi Georgiei dacă se va dovedi că acordurile de asociere pe care aceste ţări le vor semna cu Uniunea Europeană vor afecta economia rusă, avertiza Ministerul rus de Externe.

Cu toate acestea Rusia cedează Republicii Moldova, fiind gata să introducă vize pentru moldoveni, după 27 iunie. „Dacă ei vor simplifică regimul de vize cu UE, atunci ar putea crește afluxul de muncitori migranţi. Astfel, am putea renunţa la un regim preferenţial pentru a trece la unul standard, cu înregistrare”, declara şeful departamentului pentru cooperarea cu statele membre CSI, Alexandr Ţibluski.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...