Ucraina ar putea renunța la alfabetul chirilic

by Genko Genko

Comisia specială a Radei Supreme însărcinată cu elaborarea legii asupra politicii lingvistice în Ucraina, examinează ideea renunțării la alfabetul chirilic, a declarat pentru RIA Novosti o sursă apropiată dezbaterilor pe acest subiect.

„Unii membri ai comisiei utilizează anumite subterfugii în vederea adăugării unei clauze care să prevadă abandonarea treptată a alfabetului chirilic în Ucraina și înlocuirea lui cu alfabetul latin”, a indicat sursa menționată.

Parlamentul Ucrainei a abrogat la 23 februarie legea privind bazele politicii de stat în domeniul lingvistic, adoptată în 2012 și promulgată de președintele destituit Viktor Ianukovici. Această lege a conferit limbii ruse statut de limbă regională în 13 din cele 27 de regiuni administrative ale Ucrainei, inclusiv la Kiev.

Decizia deputaților ucraineni a provocat proteste în Crimeea și în alte regiuni din sud și sud-estul țării cu populație majoritar rusofonă.

Președintele Radei Supreme, Olexandr Turcinov, care asigură și interimatul la președinția Ucrainei, a dispus recent crearea unui grup de lucru pentru pregătirea, până la 31 martie, a unei noi legi în domeniul utilizării limbii în Ucraina.

CITIȚI ȘI...