Secretarul de Stat al SUA: Putin a declarat că va respecta integritatea teritorială a Ucrainei

by Genko Genko

Preşedintele Federaţiei Ruse, Vladimir Putin, a declarat într-o convorbire cu preşedintele SUA, Barack Obama, că va respecta integritatea teritorială Ucrainei.

Despre asta a declarat Secretarul de Stat al SUA, John Kerry, într-un interviu pentru postul de televiziune MSNBC, relatează Unian.

Kerry consideră că situaţia din Ucraina este presantă şi că Putin trebuie să ia în considerare voinţa ucrainenilor, care tind spre schimbare.

„Într-o convorbire telefonică recentă cu preşedintele Obama, Vladimir Putin s-a angajat să respecte integritatea teritorială a Ucrainei. Şi eu cred că asta este extrem de important. Mi-ar fi foarte greu să înţeleg cum poate Rusia să combine poziţia sa faţă de Libia, poziţia faţă de Siria, precauţia faţă de implicarea în afacerile unui alt stat şi în acelaşi timp, lipsa de respect faţă de suveranitatea Ucrainei şi aspiraţiile poporului său”, a declarat John Kerry.

Din spusele lui Kerry, SUA speră că Federaţia Rusă nu va aborda situaţia dată ca pe o continuare a Războiului Rece.

„Noi nu considerăm astfel. Nu credem că ar trebui analizată ca o confruntare Est-Vest, Rusia-Statele Unite. Asta nu e Rocky IV, credeţi-mă. Noi o vedem ca pe o posibilitate pentru SUA, Rusia şi alţii să întărească Ucraina, să o ajute în procesul de tranziţie, şi nimic nu o poate împiedica să îmbine relaţiile cu Vestul şi cu Estul şi să devină un element important în economia comună, care evoluează. Ne punem mari speranţe în guvernul de tranziţie, în reformele care urmează să fie implementate, în participarea Fondului Monetar Internaţional la acest proces şi în faptul că poporul ucrainean va avea posibilitatea să îşi aleagă viitorul, după formarea noii guvernări”, a declarat Secretarul de Stat al SUA.

CITIȚI ȘI...