Roubini sună alarmă: Brexit poate însemna începutul sfârşitului pentru UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Economistul Nouriel Roubini, cunoscut şi că Dr. Doom, iese din nou la rampă pentru a atrage atenţia asupra pericolului reprezentat de posibilitatea ieşirii Marii Britanii din Uniunea Europeană.

Roubini crede că alegerea Brexit va declanşa un val de mişcări de independenţă în interiorul UE, fapt care ar putea pava drumul către desfiinţarea proiectului comun european, anunţă IB Times.

Începutul sfârşitului

„Va genera un val de incertitudine, nu doar în legătură cu Marea Britanie, ci cu întreaga Uniune Europeană. Ar putea fi începutul sfârşitului pentru UE”, a argumentat Roubini într-un interviu acordat agenţiei Bloomberg.

Pentru Nouriel Roubini, primele pericole rezidă în reluare demersurilor de independenţă din partea Scoţiei, în accelerarea procesului similar din Catalonia, că şi în provocarea Grexit-ului, o varianta luată în calcul deja de trei ori şi chiar votată de greci în cadrul referendumului din vara anului trecut.

Impactul ar putea fi însă mult mai larg, consideră economistul, care oferă exemplul Suediei, ţară membră UE, dar care a refuzat să se alăture grupului de 19 state din zona euro.

Voci la unison

Avertismentul dat de Nouriel Roubini completează o serie de alte mesaje similare transmise de liderii politici şi de economiştii din fruntea instituţiilor europene.

„Nu există un plan B, ci doar planul A. Marea Britanie va rămâne în cadrul UE ca un membru activ şi constructiv al Uniunii”, a anunţat, în luna februarie, preşedintele CE, Jean Claude Junker.

Preşedintele Băncii Centrale Europene, Mario Draghi, a avertizat şi el că o ieşire a Marii Britanii din Uniune va destabiliza moneda unică europeană, chiar şi în ciuda faptului că insularii au rămas fideli lirei sterline.

„Brexit va avea implicaţii de natură sistemică, iar acestea nu vor avea un efect pozitiv asupra uniunii monetare europene”, a apreciat şeful BCE.

Până şi economiştii din Regatul Unit se arată îngrijoraţi de impactul pe care îl va avea separarea Marii Britani de UE.

Într-un sondaj făcut de London School of Economics, 9 din 10 economişti din universităţile britanice afirmă că o decizie pro-Brexit va stârni incertitudine în pieţe şi o serie de riscuri majore pentru economia ţării.

În ciuda avertismentelor, britancii sunt împărţiţi în privinţa votului pe care trebuie să îl dea în referendumul din 23 iunie. Un sondaj de opinie efectuat de Financial Times arată că 43% din populaţie se declară în favoarea rămânerii în Uniune, în vreme ce 41% ar vota pentru Brexit.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...