Moldova și Ucraina vinovate indirect de EXPLOZIA din Liban. Materialul exploziv provenea din contrabandă confiscată de pe o navă moldovenească

by D M
Distribuiti mai departe...

Explozia din Beirut, Liban, ar fi fost cauzată de o detonare accidentală a unei încărcături păstrate în depozitul din port, notează Paranteze.md cu referire la agențiile de presă străine. Încărcătura, 2750 tone de salpetru amoniacal (azotat de amoniu, rus. селитры) a fost confiscată acum câțiva ani de pe o navă maritimă înregistrată sub pavilionul Republicii Moldova.

În timpul unor lucrări de sudare, a fost provocată explozia a 2.750 de tone de salpetru în portul Beirut. Acest lucru a fost anunțat de autoritățile libaneze.

„În timpul lucrărilor de sudare pentru a sigila găurile prin care intrusii ar putea comite furturi din deposit, s-a produs o detonare a unei încărcături cu 2.750 tone azotat de amoniu stocate într-un depozit din port.”, se anunță în constatările preliminare ale forțelor de securitate libaneze.

După cum s-a raportat mai târziu, salpetru amoniacal detonat provinea din contrabandă confiscată de pe una dintre nave în urmă cu câțiva ani. În toți acești ani, materialul explozibil a fost păstrat  într-un depozit din port, în așteptarea distrugerii lui.

Azotatul de amoniu sau salpetru amoniacal este utilizat ca o componentă a explozivilor dar și ca îngrășământ cu azot în agricultură.

Surse din capitala libaneză au declarat corespondentului TASS, Dmitry Zelenin, din Beirut, că marfa explozivă a fost confiscată  în 2013 de pe o navă înregistrată sub pavilionul Republicii Moldova cu un echipaj ucrainean la bord.

Potrivit Deschide.md, se presupune că ar fi vorba despre nava RHOSUS sub pavilionul R.Moldova, care după ce s-a confruntat cu anumite probleme tehnice, a fost nevoită să acosteze în portul Beirut, unde i s-a interzis navigarea ulterioară din cauza că ar fi încălcat regulile de exploatare.

Echipajul a fost repatriat, iar nava a rămas în portul Beirut, încărcătura ei fiind plasată în depozitele portuare. Nava transporta 2750 tone de nitrat de amoniu, iar încărcătura urma să ajungă în Mozambic.

Despre cele 2750 de tone de nitrat de amoniu a scris și preşedintele libanez Michel Aoun pe contul său de twitter.

„Este inacceptabil ca 2750 de tone de nitrat de amoniu să fie depozitate şase ani fără măsuri de securitate”, a denunţat Aoun.

La rândul său, premierul libanez Hassan Diab, a scris pe contul său de twitter că o cauză preliminară a deflgrațiilor ar fi 2750 de tone de nitrat de amoniu care se păstrau în port din anul 2014.

Totodată, este de menționat că anterior, Directorul Siguranţei generale din Beirut, citat de AFP, a declarat că exploziile violente din Beirut ar putea să fi fost cauzate de „materiale explozibile” confiscate şi stocate în depozit „de ani”.

„Se pare că a fost un depozit care avea materiale explozive confiscate de ani de zile şi s-ar părea că ar fi vorba de materiale foarte explozive”, a declarat directorul general al Siguranţei generale, Abbas Ibrahim, care s-a deplasat în zonă.

Conform datelor oficiale de până la ora actuală, explozia a ucis cel puțin 73 de persoane, iar peste 3700 au fost rănite.

Valul exploziei a distrus și deteriorat zeci de case, mașini, sticlă a fost spart în multe sferturi din capitală. La fața locului, resturile sunt demontate și căutarea supraviețuitorilor și a morților. Țara a declarat patru zile de doliu.

.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...

Comments are closed.