Experţi: Rusia şi-a supraapreciat importanţa în Europa. Embargoul rusesc, puţin resimţit de europeni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Principala armă rusească în războiul sancțiunilor – embargoul alimentar – şi-a demonstrat ineficienţa. Este concluzia experților Academiei Ruse de Economie Națională și Administrare Publică aflata in subordinea Președinţiei ruse (RANHiGS), scrie Vedomosti.

În monitorizarea situației economice din țară, realizată de experţi, aşteptata presiune asupra furnizorilor europeni s-a dovedit a fi zadarnică – au suferit doar consumatorii ruși, iar fermierii occidentali care livrau produse în Rusia este posibil chiar să rămână pe profit.

Dependența Rusiei de produsele alimentare a fost ridicată: în importul de produse cotă ţărilor împotriva cărora Moscova a impus embargou reprezenta, în 2013, un procent de 44%, iar la final de 2015 – 24%. S-a presupus că ţările supuse embargoului rusesc nu vor fi în măsură să găsească noi pieţe și vor suferi pierderi.

Însă, interdicția a redus valoarea exporturilor către Rusia din ţările respective cu 66%, dar reducerea globală a exporturilor de produse alimentare din ţările supuse embargoului rusesc a fost de numai 7%. Mai mult, reducerea nu a avut legătură cu volumul brut exportat, ci este o cifră asociată cu scăderea prețurilor.

Pe de altă parte, Rusia a fost incapabilă să blocheze complet fluxul de produse alimentare din țările aflate sub embargou.

De exemplu, potrivit Comitetului Național de Statistică din Belarus, consumul de legume în 2015 în această ţară a crescut cu numai 300 g per persoană pe an, în timp ce consumul de fructe a scăzut cu 4,5 kg per persoană.

Cu toate acestea, dacă în 2013, din Polonia în Rusia erau livrate aproximativ 700.000 de tone de mere, în 2015, aproximativ acelaşi volum a fost livrat din Belarus.

„Ponderea produselor alimentare în exportul țărilor occidentale, după introducerea embargoului, chiar și cu scăderea prețurilor, nu a scăzut, ci din contra, a crescut cu 8%-9%”.

Produsele aflate sub embargoul rusesc au intrat pe piaţa rusă prin mijlocirea furnizorilor din CEEA, afirmaţie probată de fluxurile de fructe și legume. Astfel, oferta de tomate în țările CEEA (excluzând Federația Rusă) în 2015 s-a dublat comparativ cu 2013, de varză – a crescut de șase ori, citrice – de 1,6 ori, mere, pere și gutui – de 3,7 ori, caise, cireșe – de 5,5 ori. Cifrele sunt peste consumul din ţări precum Kazahstan și Belarus.

Reamintim, că răspunzând sancțiunilor occidentale, în august 2014, Rusia a introdus embargou alimentar împotriva UE, SUA, Australia, Canada și Norvegia.

Analiştii au remarcat în repetate rânduri că autoritățile ruse nu au calculat consecințele economice. Războiul sancțiunilor s-a desfăşurat sub sloganul sprijinirii producătorilor locali, dar efectul a fost inferior celui așteptat. Principalul sprijin al agricultorilor de pe piața internă nu a venit dinspre embargou, ci din devalorizarea rublei, care a făcut alimentele importate inaccesibile pentru cea mai mare parte dintre ruși.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...