Analist: Putin va ataca o țară NATO, Ucraina nu îi mai este de folos

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Pentru că Vladimir Putin își dorește să fie recunoscut drept liderul unei superputeri și să dezbine Occidentul, și pentru că nu își poate atinge aceste obiective decât prin agresiune, e foarte probabil ca președintele rus să atace o țara NATO în următoarea perioadă, este de părere Vitali Portnikov, analist ucrainean.

Situația din Ucraina se îndreaptă spre un conflict înghețat, din care Putin nu poate obține mai multe beneficii, astfel că liderul de la Kremlin își îndreaptă atenția spre alte teritorii, cel mai probabil spre țările baltice, susține analistul, citat de Euro Maidan.

După summmit-ul de la Minsk, țările europene au arătat că sunt pregătite să trimită instructori militari în Ucraina și președintele ucrainean Petro Porosenko a reușit să procurarea echipamentului militar. „În practică,” spune analistul, „aceasta înseamnă legalizarea unei misiuni de mediere”, care va permite Kievului să obțină ce are nevoie, fără ajutorul direct din SUA sau NATO.

Totuși, după acordul de pace la Minsk, Occidentul nu a reușit doar să oprească extinderea luptelor în Ucraina, ci i-a arătat Rusiei că, în cazul în care atacă, victimele nu vor fi doar militari ucraineni, ci și personal NATO, iar acest duce responsabilitatea agresorului la un cu tot alt nivel, opinează Portnikov.

În același timp, spune acesta, Putin nu dă niciun semn că ar vrea pace în Ucraina. În ciuda acordului de pace de la Minsk, liderul de la Kremlin a continuat să consolideze poziția forțelor ruse în apropiere de Mariupol. Mai mult, Rusia a început exerciții militare la scară largă, de-a lungul frontierei cu țările baltice, membre ale NATO.

Pentru Occident, este important că, dacă nu poate opri conflictul și nu poate restabili integritatea teritorială a Ucrainei, măcar să înghețe linia de front. Însă pentru Puțin, această „înghețare” nu are niciun beneficiu. În această ipoteză, „Ucraina va fi capabilă să se stabilizeze, liderii occidentali nu vor avea niciun motiv special pentru a ridica sancțiunile sau să discute cu Putin despre o nouă ordine mondială, iar deficiențele sistemului economic al lui Putin vor fi tot mai evidente”, arată analistul de la Kiev.

„Deci, ce se va întâmpla în continuare? Ce va face Occidentul? Va încerca să obțină pacea. Ce va face însă Putin? Acesta va lupta”, spune Portnikov. Liderul de la Kremlin nu poate realiza nimic în timp de pace, însă războiul îi oferă șansa să utilizeze o parte a sistemului rus care este încă puternic și să pună astfel presiune pe alți lideri, cărora să le inducă ideea că Rusia este o superputere.

Putin vrea să fie egal cu Obama

Scopul lui Putin, spune Portnikov, este de a avea un statut egal cu cel al președintelui SUA, Barack Obama, și apoi, împreună cu acesta, „să stabilească soartă lumii”, cam cum își imaginează actualul lider de la Kremlin că au făcut liderii sovietici cu Washingtonul în timpul Războiului Rece.

Dar Putin recunoaște că nu toate acțiunile militare îi aduc beneficii egale. Mai multe acțiuni agresive în Ucraina nu îi vor face pe liderii lumii să dorească să stea la aceeași masă cu el ci, din contra, vor duce la mai multe sancțiuni și în cele din urmă izolarea președintelui rus. Din acest punct de vedere, Ucraina îi este inutilă lui Putin.

Pe de altă parte, un act de agresiune – chiar dacă unul extrem de riscant, care ar putea determina Occidentul să stea de vorba cu Puțin despre o „nouă Yalta” – ar putea fi atacarea unei țări membre NATO, care ar însemna Estonia, Letonia sau Lituania. Un astfel de atac ar arată imediat dacă liderii NATO sunt pregătiți să acționeze „serios” sau dacă „se vor limită la declarații furioase și sancțiuni economice”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...