WP: Cinci mituri despre Rusia lui Putin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Masha Gessen, de la The Washington Post, scrie despre cinci mituri privind Rusia lui Putin.

Mitul 1: „Rusia încearcă să facă cadou alegerile din SUA lui Donald Trump”
„Acest lucru este mai puțin mit decât o teorie a conspirației – spune Gessen. La fel ca cele mai multe teorii ale conspirației, [această versiune] începe cu fapte care apoi sunt legate prin conexiuni imaginare, din care cauză întregul arată mai mare decât părțile”.

„Adevărat că Putin ar dori să fie președinte oricine altcineva, dar nu Hillary Clinton”, spune jurnalistul.

Dovezi ale legăturilor lui Trump cu Moscova sunt puține. Mult mai grave sunt spargerile serverelor Comitetului Național Democrat și a sistemelor electorale în unele state, de care administrația Obama a acuzat vineri în mod oficial Rusia. Dar, aceste acțiuni se încadrează în comportamentul rusesc peste tot în lume. De exemplu, în 2007, din cauza Moscovei, a fost paralizată activitatea guvernului estonian. „Scopul acestor atacuri – subminarea alegerilor, dar nu neapărat în interesul lui Trump,”, conchide Gessen.

Mitul 2: „Putin a făcut Rusia măreața din nou”
Rusul din clasa medie este acum mult mai bogat decât în urma cu 20 de ani, dar mai sărac decât era în urmă cu cinci ani, sau chiar acum doi ani, când preţul petrolului, care nu se supune lui Putin, a atins apogeul.

În același timp, deși este dificil să se obțină statistici fiabile, se pare că în Rusia este una dintre cele mai mari rate de omucideri din lume, iar acești indicatori nu s-au îmbunătățit nici chiar situaţia în economie era mai bună. Asasinatele răsunătoare ale politicienilor, jurnaliștilor și oamenilor de afaceri – din care cel puțin unul este conectat direct cu Putin – de asemenea, nu provoacă sentiment de siguranţă”.

Mitul 3: „Marea majoritate a rușilor sprijină politicile lui Putin”
Ratingul lui Putin a ajuns la 90% după anexarea Crimeea și este în continuare foarte mare, de aproximativ 82%.

În același timp, ruşii îl dezaproba pe primul-ministru Dmitri Medvedev (51%), Guvernul său (55%) și Parlamentul (62%). Toate cele trei [entități politice] există numai pentru legalizarea politicii lui Putin. Totodată, majoritatea covârșitoare a rușilor sunt pesimişti în legătură cu viitorul. Cum se explică această discrepanță? Cetățenii ruși sunt neliniştiţi, alarmaţi și doresc să se identifice cu un lider sau cauză simbolică. Ei îl susţin pe Putin, deoarece nu au nicio altă alegere.

Mitul 4: „Societatea rusă aderă la valorile conservatoare”
Putin critică Occidentul pentru „negarea principiilor morale și a identității tradiționale, poziționând Rusia drept apărătoare a valorilor tradiţionale. Guvernul rus vrea să promoveze o lege a moralităţii. Iniţiativa sa cea mai disperată în acest domeniu a fost interzicerea propagandei homosexuale și a adopției copiilor ruşi în țările în care sunt permise căsătoriile între persoane de același sex. Ca urmare, Rusia a devenit un far care atrage extremiştii înrăiţi de dreapta din întreaga lume, seduşi de aparentul tradiționalism al Rusiei.

„Acești extremiști ar putea să fie dezamăgiți”, spune autoarea și oferă statistici cu privire la atitudinea rușilor la diverse probleme sociale. Mai mult de jumătate dintre ruși nu văd nimic în neregulă fata de sexul premarital, un sfert acceptă adulterul. Doar 20% din populația Rusiei cred că guvernul ar trebui să ia măsuri împotriva avortului. În SUA, procentul opozanţilor faţă de avorturi este de 40%.

„Guvernul lui Putin vinde propriei țări o viziune vagă al trecutului imaginar tradițional și dușmani care se presupune că o ameninţă. Astăzi sunt membrii minorităţii sexuale, mâine ucrainenii, a doua zi americanii. Şi in timp ce oamenii se luptă cu acești dușmani, Putin rămâne la putere”, afirmă jurnalista.

Mitul 5: „Politica rusă – ca reacție la comportamentul Occidentului”
Americanul de stânga crede că SUA au manifestat insensibilitate, aducând Rusia în stare de agresivitate. Americanul de dreapta crede că agresivitatea rusă este o reacţie la moliciunea excesivă a Americii.

„De fapt, Putin conduce Rusia în dorința de a extinde țara și de a rămâne la putere, crede jurnalista. Niciunul dintre acești factori nu are nimic de-a face cu Statele Unite, în ciuda obiceiul rusesc de a da vina pe America pentru toate problemele lor”, conchide autoarea.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...