Violoncelistul lui Putin s-a dovedit un geniu al tranzacțiilor cu acțiuni

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Compania offshore controlată de violoncelistul Serghei Roldugin, apropiatul lui Vladimir Putin, a demonstrat un talent rar în domeniul tranzacţiilor cu acțiuni. În special cu cele ale băncii „Rossia”, scrie „Novaia Gazeta”.

Ziarul continuă să exploreze conţinutul apărut odată cu scandalul „Panama Papers” în documentele firmei de avocatură panameze Mossack Fonseca.

În două luni, ziarul a descoperit mai multe tranzacții suspecte ale companiilor offshore asociate cu Serghei Roldugin, cu acțiuni ale băncii „Rossia”, deținută de prietenii lui Putin, frații Rotenberg.

Muzicianul s-a dovedit a fi un investitor extrem de talentat: în 2010, compania sa a cumpărat 66 de mii de acțiuni ale băncii „Rossia” cu 200 de ruble pe acţiune, iar a doua zi a vândut toate acţiunile la un preţ de 211,5 dolari pe acțiune – adică de aproximativ 32 de ori mai scump. Din această tranzacţie Raldughin a câştigat 420 de milioane de ruble (circa 8,2 milioane de dolari).

Afacerea a fost derulată de Sandalwood Continental din Insulele Virgine Britanice, firmă care formal nu îi aparţine lui Roldugin, fiind deţinută de omul de afaceri puţin cunoscut la Sankt-Petersburg, Oleg Gordin. Însă acest Gordin este reprezentantul legal al muzicianului rus în alte structuri juridice.

Acțiunile băncii „Rossia” au fost un activ uimitor, scrie ziarul. Prețul acţiunilor şi-a schimbat de sute de ori valoarea, în funcție de cumpărător. Astfel, atunci când acţiunile erau cumpărate de „prietenii președintelui”, acestea aveau preț de pungi cu seminţe de floare soarelui. Atunci când le cumpăra statul rus, plătea pentru aceleaşi acţiuni prețul aurului cu pierderi uriaşe.

Tot în anul 2010, banca „Rossia” a „înghițit” o fiică a „Gazprom”, „Gazenergoprombank”. Ca urmare a fuziunii, una dintre structurile companiei de gaz a obţinut 12% din acțiunile instituției rezultate în urma tranzacţiei. Această cotă parte avea o valoare de piaţă evaluată la aproximativ zece miliarde de ruble (345 milioane de dolari). Cu toate acestea, după trei ani, „Gazprom” a vândut partea sa cu cinci miliarde (215 milioane de dolari). Ca urmare, compania de stat a înregistrat o pierdere de cel puțin cinci miliarde de ruble sau 130 milioane de dolari.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...