Vacile nu mai sunt necesare și riscă să dispară din cauza cercetătorilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Vacile nu mai sunt necesare, spune un grup de biohackeri de la Counter Culture Labs din Oakland şi BioCurious din Sunnyvale, California, care folosesc drojdie pentru a produce cea mai bună brânză din lume, care nu provine din lapte din ugerul vacilor.

Majoritatea brânzeturilor vegetariene sunt pe bază de soia sau seminţe şi nu prea au gust de brânză. Dar dacă sunteţi vegan de ceva vreme, s-ar putea să nu vă amintiţi gustul cremos, sărat şi delicios al unui caşcaval cheddar bun sau aroma înţepătoare de Limburger sau Brie.

Grupul, pe nume iGEM, din San Francisco, produce această brânză hi-tech dintr-o secvenţă genetică a mamiferelor. Plănuiesc să insereze acea secvenţă în drojdie, iar vacile devin fără rost. Aceste secvenţe ale proteinelor din laptele natural nu sunt de fapt din animale, ci doar bazate pe secvenţa găsită în animale. Oamenii de ştiinţă iau apoi acel tipar de ADN şi construiesc aceeaşi secvenţă de la zero în laborator. Iau acea secvenţă dezvoltată în laborator şi o inserează în drojdie pentru producerea proteinelor de „lapte” necesare.

Pentru cei cărora nu li se pare apetisantă ideea brânzei umane, cercetătorii folosesc şi secvenţe de ADN de la vacă pentru a produce lapte pentru brânzeturi de vacă. Se amestecă apă, ulei şi zahăr, şi rezultă un fel de lapte pentru a „creşte” brânza, care este obţinută astfel fără cruzime, hormoni sau antibiotice.

Crearea de brânzeturi prin această tehnologie este foarte costisitoare. Aşa că grupul a lansat o campanie Indiegogo pentru strângerea celor 15.000 de dolari necesari pentru toate ingredientele iniţiale. Spre norocul lor, şi-au atins scopul în mai puţin de 2 săptămâni. S-a ajuns la 16.230 de dolari la momentul scrierii articolului şi au mai rămas 25 de zile de campanie.

Grupul de voluntari plănuieşte să creeze patru variante diferite de drojdie pentru producerea brânzeturilor. Toate datele de cercetare vor fi publice pe un wiki pe măsură ce evoluează şi „tehnologia patentabilă va fi lansată în spaţiul public”.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...