Va avea şi Uniunea europeană armată? Reacţia surprinzătoare a NATO

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Intenţia liderilor europeni de a crea un comandament militar propriu al blocului comunitar este privită cu scepticism de către reprezentanţii NATO, care avertizează că acest organism militar nu trebuie să constituie o alternative la Alianţa Nord Atlantică.

„O apărare europeană puternică va fi benefică pentru Uniunea Europeană, Europa şi NATO. Trebuie să fim siguri că acest proiect nu se transformă într-un duplicat al structurilor NATO şi că va fi complementar Alianţei”, a menţionat secretarul general NATO, Jens Stoltenberg, citat de Defense News.

Concurenţă neloială

Varianta unui centru de comandă militar al Uniunii a fost avansată de miniştrii Apărării din Italia, Germania şi Franţa, ca răspuns la provocările de securitate existente în acest moment în regiune.

Cu toate acestea, liderii NATO sunt circumspecţi privind tendinţa europenilor de a coagula puterea defensivă a ţărilor din blocul comunitar.

„Încă avem deficienţe în capacitatea noastră de apărare şi centralizarea forţei defensive din UE ar putea reprezenta un punct de sprijin pentru NATO. Vedem în această iniţiativă un mod de a ne sprijini reciproc.

Sigur vom urmări cu atenţie acest proces şi vom ajuta pe cât posibil la creşterea acestor capacităţi pentru a evita duplicarea structurilor NATO şi crearea unei competiţii între noi, care ar fi o abordare nesănătoasă”, a explicat generalul Petr Pavel, şeful comitetului militar al NATO.

Reprezentantul NATO a lăsat să se înţeleagă că teama de apariţia unei concurenţe între Alianţă şi viitoarea structură militară a UE se referă în special la dublarea structurilor de comandă.

Dacă ţările membre NATO sunt deja circumspecte în alocarea resurselor financiare pentru structura de comandă a Alianţei, ce le va motiva să cotizeze pentru crearea unei armate proprii a UE, a întrebat retoric generalul Pavel.

Pe de altă parte, reprezentantul NATO a menţionat că UE are la îndemână mai multe instituţii prin care poate identifica şi interveni în cazul crizelor de securitate, o colaborare strânsă între acestea şi NATO fiind mult mai benefică decât asumarea unor atribuţii specifice deja Alianţei Nord Atlantice

„Rusia, un competitor strategic”

Una dintre îngrijorările cele mai mari la adresa securităţii europene le stârneşte Rusia, ale cărei tendinţe expansioniste, manifestate prin anexarea Crimeii, în martie 2014, au dat naştere unui nou Război Rece între Moscova şi Occident.

„Nu ne uităm la Rusia ca la un inamic, dar trebuie să îi acordăm statutul de competitor strategic”, a precizat generalul Pavel.

Pe de altă parte, recenta apropiere dintre Moscova şi Ankara pare să-l bucure pe şeful comitetului militar al Alianţei, care speră ca Turcia să reprezinte un canal de comunicare cu Kremlinul.

„Nu văd relaţia dintre Turcia şi Rusia ca pe o ameninţare, ci ca pe o consecinţă a multiplelor provocări cu care s-a confruntat Turcia în ultima perioadă.

Comunicarea dintre Ankara şi Moscova ar putea detensiona relaţia dintre Rusia şi NATO. Abordată corect, această chestiune ar putea reprezenta un avantaj pentru noi şi nu un dezavantaj”, a explicat generalul Petr Pavel.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...