Urmează exodul: Bancherii din Londra vânează deja cele mai bune spații de birouri din UE

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În ciuda mesajelor liniștitoare venite până acum din partea băncilor internaționale aflate în Londra, exodul impus de Brexit pare inevitabil.

Cotidianul britanic The Independent dezvăluie că marile instituții de credit internaționale au declanșat o vânătoare de spații de birouri în marile orașe din UE pentru a asigura rapid transferul operațiunilor în interiorul blocului continental.

Plan de retragere

Marile instituții de credit iau în calcul scenariul cel mai negru cu privire la Brexit, iar acesta include pierderea statutului de centru bancar global al Londrei și restricții drastice pe piața financiară din UE.

Negocierile pe tema Brexit ar putea dura aproximativ doi ani, dar bancherii vor să fie siguri că își iau din timp toate măsurile de precauție în vederea unei retrageri rapide din Londra. Construirea unor noi sedii, extinderea celor existente sau achiziționarea de noi spații de birouri reprezintă astfel subiecte de mare actualitate.

„Anul acesta se pun la punct scenariile posibile, se analizează opțiunile și se fac planuri de rezervă. Unele planuri au nevoie de timp pentru a fi puse în practică și nimeni nu va aștepta până pe 1 ianuarie pentru a descoperi apoi că nu poate face afaceri”, anunță Andrew Gray, omul care analizează impactul Brexit în consultanța dată de PwC băncilor din Marea Britanie.

Rute diferite

Premierul Theresa May susține că va păstra avantaje importante pentru Regatul Unit în relația cu UE, dar bancherii sunt deja alarmați de faptul că Londra insistă să impună restricții în libera circulație a persoanelor din Europa către Marea Britanie, lucru care ar reduce drastic bazinul de recrutare a angajaților.

O Londră izolată ar pune probleme mari în special pentru băncile americane, acestea bazându-se în proporție de 87% pe forța de muncă din UE în cadrul sucursalelor deschise în capitala Marii Britanii.

Efectele izolării ar urma să reducă și performanța acestor bănci, Londra având un aport de 78% în activitatea piețelor de capital din regiune, după cum arată un raport al think thank-ului New Financial.

Înaintea referendumului din iunie majoritatea instituțiilor de credit și-au întocmit un plan de restrângere a activității în Regatul Unit.

Conducerea JP Morgan a estimat că va trebui să mute 4.000 de angajați din Londra pe continent, Morgan Stanley vizează un contingent de 1.000 de persoane, în vreme ce Goldman Sachs și Citigroup au anunțat că au luat în calcul astfel de acțiuni, dar nu au oferit cifre.

Băncile europene HSBC și Deutsche Bank fac și ele planuri de retragere către Franța și Germania. Procesul este de durată, băncile fiind nevoite să înființeze o nouă structură legală în interiorul Uniunii, iar apoi să se adapteze condițiilor impuse de organismele cu rol de reglementare de pe piața respectivă.

Obținerea licențelor de operare și calculele privind capitalul necesar pentru a opera în noua piață financiară ar putea lua câțiva ani, cred experții în domeniu.

Varianta de compromis în relațiile băncilor internaționale cu Londra ar consta în obținerea unei perioade de tranziție pentru un divorț calm între britanici și UE, ca și acordarea dreptului de liberă intrare în Regatul Unit pentru cetățenii europeni în schimbul accesului la piața unică pentru diverse sectoare ale economiei britanice.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...