Un ministru de externe îndeamnă țările din OSCE să dea dovadă de mai multă flexibilitate: „Pacea va fi posibilă doar împreună cu Rusia”

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Ministrul de externe austriac Sebastian Kurz a îndemnat marți țările din Organizația pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE) să dea dovadă de mai multă flexibilitate, în deschiderea unei reuniuni informale care are pe agendă conflictul din Ucraina și criza de leadership din OSCE, informează dpa.

„Ne confruntăm cu o criză de încredere în rândul țărilor din OSCE”, a remarcat ministrul austriac, a cărui țară deține președinția anuală prin rotație a organizației cu 57 de țări, divizată în prezent în două tabere — statele occidentale, inclusiv SUA, și Rusia plus un mic grup de aliați est-europeni.

„Pacea pe continentul nostru va fi posibilă doar împreună cu Rusia și niciodată fără ea”, a subliniat Kurz, îndemnând la dialog cu Moscova.

Cu toate că reuniunea de la Mauerbach, de lângă Viena, a fost organizată cu intenția de a crea o oportunitate de întărire a încrederii, ministrul de externe rus Serghei Lavrov a fost unul dintre puținii reprezentanți de state „mari” dintre cei circa 30 de șefi de diplomații prezenți.

Colegii săi din Ucraina, Germania, Franța, Marea Britanie și SUA nu s-au deplasat în Austria pentru a lua parte la reuniunea care are loc în timp ce forțele de securitate ucrainene continuă confruntările cu separatiști susținuți de Moscova, notează dpa.

În afară de conflictul din Ucraina, miniștrii reuniți la Mauerbach se confruntă și cu problema urgentă a găsirii unui nou secretar general al OSCE, în condițiile în care nu s-a ajuns încă la un consens asupra unui succesor al diplomatului italian Lamberto Zannier, al cărui mandat a expirat luna trecută.

Totuși, numele cel mai vehiculat pentru a prelua postul este cel al diplomatului elvețian Thomas Greminger.

„Le voi cere colegilor mei compromisuri pentru că toți dorim ca OSCE să funcționeze”, a declarat presei ministrul de externe austriac.

Statele membre nu au reușit să ajungă la un acord nici asupra unui nou șef al oficiului de monitorizare a alegerilor al OSCE și asupra numirii de noi observatori pentru libertatea presei și pentru minorități, în contextul în care unele state membre din Europa de est au fost criticate de-a lungul timpului de observatorii organizației pentru alegeri și presă.

OSCE, care s-a angajat să contribuie la reglementarea conflictului din Ucraina, are în această țară câteva sute de observatori militari neînarmați, menționează dpa.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...