Un filosof francez dă în vileag cele mai mari minciuni ale lui Putin

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Michel Eltchaninoff – filozof, jurnalist și eseist francez – relatează pentru ARTE opiniile sale cu privire la noile realităţi politice şi sociale declanşate de militarismul rusesc.

„În afară de faptul că războiul din Ucraina a fost o adevărată tragedie, acesta a expus minciunile sistematice ale lui Vladimir Putin – un om care se laudă că spune întotdeauna adevărul. El susține că nu știa nimic despre prezența „voluntarilor” ruși în zona de conflict. Asta-i o minciună. Potrivit raportului alcătuit de Boris Nemțov, „voluntarilor” ruși li s-au plătit între 800 și 3.000 de euro, în funcție de gradul militar. Kremlinul susține că nu au murit cetăţeni ruşi în război. Fals. Familiile victimelor primesc 40 de mii de euro, în cazul în care sunt de acord să păstreze tăcerea cu privire la dispariția celor dragi și să nu depună mărturii în proces. Continuând să mintă în mod sistematic, Vladimir Putin, îi împroaşcă cu noroi pe adversarii săi”, susţine filozoful francez Michel Eltchaninoff.

Filozoful continuă: „El râde de Occident, în special, când trimite în estul Ucrainei ceea ce el a numit convoaie umanitare. Nu este niciun secret faptul că ele sunt ticsite cu arme sau orice alte echipamente necesare pentru a ajuta rebelii din estul Ucrainei. Astfel, Vladimir Putin dezvoltă o retorică diferită, retorică care îi serveşte drept alternativă la retorica democratică.

Vladimir Putin încearcă să aprindă sentimentele naționaliste în rândul rușilor, le spune oamenilor că ei sunt superiori altor națiuni, pentru că poporul rus este gata să facă sacrificii, dispus să moară, în timp ce Occidentul este prada confortul său și nu este în măsură astăzi să sacrifice nimic. De fapt, Vladimir Putin, oferă o „autoînălțare” poporului său, să intre în război cu Ucraina, care vrea să iasă din sfera de influență a Rusiei, dar și cu Occidentul și aliații săi, care sunt ostili Rusiei.

Vladimir Putin însuși s-a poziționat ca un apărător al „pământului sacru”, așa cum numește el teritoriile care, potrivit lui, sunt legate istoric și spiritual de statul rus, cu alte cuvinte, țările ortodoxe. Vladimir Putin folosește credința creștină ortodoxă ca să facă din ortodoxie harta modernă a imperialismului rusesc, potrivit căruia toți oamenii ortodocși trebuie să fie subordonaţi Patriarhiei Moscovei, şi în cele din urmă – Kremlinului.

Autorul ne mai aminteşte că Boris Nemţov a fost ucis la câțiva metri distanță de Kremlin, la o lună după ce a cerut înfiinţarea unei comisii independente pentru a investiga războiul din Ucraina. Comisia în cauză aşa si nu a mai fost înfiinţată. Astăzi, în Rusia contează doar poziția oficială. Iar cei care uită aceasta, mai bine să aibă grijă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...