Turcia a doborât un avion rusesc – cinci lucruri pe care trebuie să le știm

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Una dintre cele mai complicate crize geopolitice din lume s-a agravat și mai tare, marți, după ce un avion rusesc de război a fost doborât de către forțele turce, la granița dintre Siria și Turcia.

Președintele rus Vladimir Putin a susținut că avionul a fost doborât la patru kilometri de granița cu Turcia, în timpul unei operațiuni împotriva Statului Islamic, în Siria. Putin a acuzat Turcia că sprijină teroriștii, făcând comerț cu petrol cu ei, și că incidentul militar este o „înjunghiere pe la spate” din partea Turciei, pe care a numit-o „partenerul teroriștilor”. Pe de alta parte, Turcia a convocat o reuniune extraordinara a NATO marți, pentru a discuta acest incident.

CNN face o trecere în revistă a lucrurilor pe care le știm până acum despre incidentul de marți.

Ce s-a întâmplat?
Turcia a doborât un avion rus în apropiere de granița turco-siriană. Mai departe, lucrurile sunt destul de neclare, pentru că părțile implicate au variante diferite

Turcii spun că au doborât aparatul de zbor, după ce a piloții au ignorat avertismentele și au încălcat în repetate rânduri spațiul aerian al Turciei. Moscova, însă, insistă că avionul a rămas în spațiul aerian sirian. Ambele părți susțin că au dovezi care să le susțină varianta.

Care este reacția de la Moscova?
Președintele rus Vladimir consideră că doborârea avionului rusesc de către forțele armate din Turcia reprezintă „o crima” comisă de „complici ai teroriștilor”, avertizând că Rusia nu va tolera astfel de atacuri și că vor exista repercusiuni grave.

„Militarii noștri luptă eroic cu teroarea, fără să le pese de viața lor. Dar pierderea de astăzi reprezintă o lovitură aplicată în spate de către complici ai teroriștilor, iar Rusia nu va tolera acest lucru”, a avertizat Putin, referindu-se la atitudinea Turciei.

Care sunt implicațiile?
În primul rând, există consecințe evidente pentru relațiile dintre Rusia și Turcia, care au legături economice strânse. Turcia este, de asemenea, o destinație turistică populară pentru ruși. Rămâne de văzut cum vor fi afectate aceste relații.

Însă, punctează CNN, incidentul de marți dimineață ar putea influența și modul în care statele lumii se raportează la criza siriană și la războiul dus împotriva teroriștilor de la ISIL.

Nu a fost întotdeauna o divizare așa puternică între Rusia și Occident în legătură cu ce ar trebui făcut în Siria. Moscova și Ankara sunt, în esență, pe părți opuse în conflict, cu Rusia care-l susține pe președintele Siriei, Bashar al-Assad, și Turcia care susține rebelii care i se opun lui Assad.

După valul sângeros de atentate de la Paris, a existat o urmă de speranță că Rusia și Occidentul ar putea găsi o cale pentru a colabora în războiul dus împotriva Statului Islamic.

Acest incident, însă, poate să fragilizeze și mai tare relațiile Rusia-Occident.

Era predictibil un asemenea incident?
Rusia duce campanie de bombardare în Siria, separat de campania condusă de SUA. Moscova a cerut scuze, în trecut, pentru incursiunile sale în spațiul aerian turc în timpul raidurilor din Siria. „Nu putem tolera așa ceva”, avertiza luna trecută președintele turc Recep Tayyip Erdogan.

Ce se întâmplă mai departe?
Deznodământul acestei crize depinde mult de soarta piloților. Datele sunt iar neclare. Există rapoarte contradictorii cu privire la soarta lor – fie unul, fie ambii au fost uciși de turkmenii din Siria. Un oficial turc a declarat, pentru Reuters, că ambii piloți sunt în viață.

Cel mai probabil, Rusia își va menține declarațiile și va insista că avionul se afla deasupra Siriei. Cert este că nu e în interesul nimănui ca Rusia să răspundă militar. Dar la cât de ferme au fost reacțiile, e clar că va ieși cu scântei, cel puțin la nivel diplomatic.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...