Totul despre bere, băutura zeilor și călugărilor

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Berea este o băutură aparte, chiar specială, cu o lungă istorie. Era o băutură divină şi, ca atare, ea era destinată doar zeiţei fertilităţii. Mult mai târziu, în Evul Mediu, călugării consumau bere mai ales în timpul postului, ca înlocuitor al cărnii.

Prin urmare, berea este un aliment. Un litru de bere echivalează cu: jumătate de kilogram de cartofi, 65 de grame de unt, 6 ouă, 0,75l lapte sau un sfert de pâine.

Consumul de bere în Europa de Est

Consumul de bere în Europa de Est este în creştere. Doar în Europa Centrală se bea 7 la sută din cantitatea de bere consumată pe mapamond.

În Polonia, de exemplu, ţara cea mai mare din regiune consumul de bere s-a dublat în ultimul deceniu în detrimentul băuturilor tradiţionale cum este vodca. Polonia este acum a pe locul cinci în Europa la vânzarea de bere după Germania, Marea Britanie, Rusia şi Spania. Mai spre est, în Rusia 4 la sută din banii cheltuiţi de cetăţeni sunt daţi pe bere.

Recordul îl deţine însă Cehia unde se beau anual 160 de litri pe cap de locuitor, adică aproape de trei ori cât se bea în Polonia. Se crede de altfel că piaţa cehă este saturată, nu mai este loc pentru noi companii. În Polonia în schimb şi nu numai competiţia este în toi.

Ungaria pare a fi singura ţară est europeană unde nu se bea bere consumul este în scădere după cum arată statisticile.

Sorturi

Bere blondă se consumă în special vara datorită cantităţii mai mici de alcool conţinut şi fiindcă înlocuieşte microelementele pierdute prin transpiraţie.

Bere brună este consumată mai ales în anotimpurile reci datorită conţinutului mai ridicat de alcool.

Există şi sorturi speciale de bere cum ar fi: fără alcool (are maxim 0,3% alcool), hipocalorică, pentru diabetici cu un conţinut de glucide de maxim, bere cu conţinut redus de alcool, 1,5 %, pentru tineri, dietetică, nutritivă sau caramel.

Cum se degustă o bere

Degustarea începe cu alegerea paharului potrivit: cel de tip lalea, cu diametrul superior mai îngust, pentru menţinerea spumei, cel lunguieţ, pentru berile pils, pentru a scoate în evidenţă culoarea deschisă şi perlarea dioxidului de carbon, paharul de şampanie, pentru berea şampanizată.

Mulţi preferă să deguste berea direct din doză metalică sau din sticlă. Cei mai mulţi însă folosesc halba. Indiferent de paharul ales acesta trebuie să fie foarte curat şi nu conţină urme de grăsime, detergent sau aganţi de limpezire.

Temperatura optimă pentru a simţi pe deplin savoarea berii este între 8 şi 13 grade celsius. Berile mai tari pot fi băute la temperaturi cu 2 – 3 grade mai mari, iar temperatura celor cu puţin alcool poate coborâ până la 3 – 8 grade.

Spuma dezvăluie de multe ori calitatea berii. Ea trebuie să fie: albă, densă, cu înălţimea de 30-40 mm, persistentă timp de minim 3 minute, însoţită de perlaj constant. După dispariţie, lasă pe pahar o urmă albă, dantelată.

Dimensiunea spumei depinde şi de modul în care berea este turnată în pahar. Pentru a obţine o spumare perfectă, berea se toarnă la mijlocul paharului înclinat la 45 de grade.

Culoarea ne poate oferii informaţii asupra malţului folosit. Berea făcută exclusiv din malţ pilsner, are o culoare galbenă, în diverse nuanţe. Tipurile de bere care conţin malţ caramelizat sau colorat, adică prăjit, au culori de la brun brun-roşcat şi roşu, până la negru opac.

Majoritatea tipurilor de bere sunt filtrate. Există însă şi sorturi de bere care nu sunt filtrate şi care sunt uşor tulburi din cauza drojdiilor încă prezente în ele în momentul consumului.

Mirosul berii este caracteristic fiecărui tip. El trebuie să fie plăcut, fără miros străin (de mucegai, de acru), având aromă de hamei şi malţ.

Gustul amar al hameiului se simte, la majoritatea berilor, în partea a doua a gustului, deşi hameiul aduce si o notă florală în prima parte. Savoarea părţii a doua a gustului, gustul pe care îl simţiţi după înghiţire, reprezintă o componentă esenţială a personalităţii unei beri.

Cât de proaspătă este berea pe care o bei?

Există patru factori importanţi care determină perioada de păstrare a unei beri: lumina, tipul de sticlă folosit la ambalare, temperatura şi timpul.

Care este perioada de păstrare în raft a unei beri? Pentru berile îmbuteliate care au fost pasteurizate este de 90 de zile, dar se recomandă să fie consumată până la 60 de zile. Pentru berea de butoi, nepasteurizată, perioada de păstrare este de 30 de zile.

Tipul ambalajului oferă informaţii preţioase despre calitatea berii. Când ambalajul este făcut din sticlă verde sau transparentă berea poate să dobândească un miros neplăcut. Cea mai des folosită culoare este cea maro, pentru că ea blochează cel mai bine lumina.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...