Tensiuni Ankara-Washington peste baza Incirlik: Cât de sigure sunt armele nucleare ale SUA în Turcia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Baza militară aeriană Incirlik, din Turcia, funcționa în continuare cu ajutorul generatoarelor de urgență, miercuri, la cinci zile după tentativa de lovitură de stat. Baza găzduiește aeronave americane care operează în Siria împotrvia ISIS și adăpostește arme nucleare ale SUA. Pe fondul tensiunilor dintre SUA și Turcia pe tema extrădării clericului Fethullah Gulen, analiștii se întreabă acum cât de sigure sunt aceste arme.

Alimentarea cu energie electrică a bazei Incirlik a fost întreruptă de autoritățile turce, iar baza închisă, în primele ore de după tentativa de lovitură de stat din Turcia. Comandantul bazei a fost ulterior arestat, fiind acuzat că a permis participarea unei aeronave de alimentare la puciul eșuat.

Baza a reînceput să funcționeze, iar avioanele americane au reluat și ele operațiunile împotriva ISIS, dar unele probleme rămân. Militarii americani nu pot părăsi deocamdată perimetrul bazei, iar rețeaua electrică nu a fost reconectată, energia fiind asigurată în continuare de generatoare.

Președintele american Barack Obama a discutat situația de la baza Incirlik cu omologul său, Recep Tayyip Erdogan, iar oficialii SUA și-au exprimat speranța că situația se va normaliza.

Tensiunile dintre cele două state sunt însă vizibile, principal problemă fiind prezența clericului Fethullah Gulen pe teritoriul SUA. Turcia a trimis recent o cerere de extrădare a lui Gulen, pe care îl acuză de orchestrarea loviturii de stat.

Arme nucleare într-o zonă nesigură

Lovitura de stat și problemele de securitate din Turcia îi fac acum pe analiștii americani să se întrebe cât de sigure sunt armele nucleare depozitate de SUA la Incirlik.

Chestiunea nu este discutată oficial, dar faptul este cunoscut. SUA depozitează la Incirlik câteva zeci de bombe nucleare B61. Armele nucleare sunt ținute în adăposturi subterane, în cadrul unui perimetru securizat, modernizat în ultimii ani.

Jeffrey Lewis, expert în cadrul Middlebury Institute of International Studies, scrie pentru revista Foreign Policy că situația din Turcia în general și de la baza Incirlik în special, arată însă că securitatea armelor poate fi pusă sub semnul întrebării.

„O bază aeriană nu este o fortăreață. Nu are rolul de a rezista unui asediu organizat de guvernul țării gazdă. Iar folosirea unor coduri de securitate pot împiedica pentru un timp activarea armei, dar nu la nesfârșit”, observă Lewis.

În vreme ce poziționarea armelor în Turcia ar putea să reprezinte o asigurare strategică a aliaților SUA din regiune în fața unui eventual pericol iranian, evenimentele din ultimele zile schimbă situația, crede expertul, care sugerează mutarea armelor undeva în Europa.

„Lăsarea armelor în acest loc după evenimentele de weekendul trecut pare cu adevărat înfricoșătoare”, mai scrie Lewis în Foreign Policy, potrivit realitatea.net.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...