Țările bogate au rămas în urmă în lupta împotriva schimbărilor climatice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Statele Unite ale Americii și alte națiuni bogate fac mai puțin pentru împărțirea echitabilă a luptei împotriva schimbărilor climatice în cadrul unui acord ONU care va fi încheiat în decembrie la Paris, în timp ce China este superperformantă, potrivit unui raport întocmit de 18 de grupuri ale societății civile, citat de agenția Reuters.

În general, angajamentele guvernelor pentru reducerea emisiilor de gaze cu efect de seră nu sunt suficiente pentru a limita creșterea temperaturilor cu 2 grade Celsius față de epoca revoluției industriale, văzută ca un prag pentru a preveni devastatoare valuri de căldură, ploi și creșterea nivelului mării, spun organizațiile.

„Ambiția tuturor țărilor dezvoltate majore este cu mult sub nivelul echitabil”, potrivit raportului întocmit, între altele, de Christian Aid, Oxfam, International Trade Union Confederation și WWF International, notează Reuters.

Studiul coincide cu începerea ultimei runde de negocieri de la Bonn, ce implică aproape 200 de țări, între 19 — 23 octombrie, înainte de conferința internațională la nivel înalt a ONU ce va avea loc în decembrie la Paris privind limitarea schimbărilor climatice după anul 2020.

Aproximativ 150 de națiuni au prezentat până în prezent planuri naționale de luptă împotriva schimbărilor climatice, în perspectiva acordului de la Paris. Dar nu există un sistem agreat pentru a compara nivelul de ambiție al fiecărei națiuni.

Raportul de luni subliniază că bogații și-ar putea permite să treacă de la combustibilii fosili la energiile curate, în timp ce îi ajută și pe alții, având, în același timp, mai multă responsabilitate pentru că au beneficiat deja de arderea cărbunelui, petrolului și gazelor naturale de la revoluția industrială până acum.

În schimb, raportul constată că economiile emergente depășesc sau, în linii mari, îndeplinesc partea lor echitabilă. China face mai mult decât partea sa de contribuție echitabilă, contabilizând, de exemplu, emisiile sale din 1950 până acum.

Țările bogate nu reușesc să aducă două „ingrediente” mai importante la masa negocierilor — reducerea emisiilor și banii, a declarat Brandon Wu de la ActionAid, citat de Reuters.

Beijing-ul și Washingtoul au planuri ambițioase. China intenționează să atingă ținta emisiilor de gaze cu efect de seră în jurul anului 2030 în timp ce Statele Unite ale Americii au drept scop reducerea emisiilor cu efect de seră cu 26 — 28 la sută până în 2025, față de nivelurile din 2005.

Cu privire la tendințele actuale, raportul relevă că temperaturile ar urma să crească cu 3 grade Celsius sau mai mult peste nivelul din epoca pre-industrială până în anul 2100, cu mult peste maximul convenit de 2 grade Celsius, mai notează Reuters.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...