Succesele lui Putin în Siria: 50 de centimetri pentru 24 de tancuri şi 250 de soldaţi

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Zi și noapte, de la baza militară din Latakia decolează bombardierele ruse, scrie ziarul german Die Welt. Din momentul in care Rusia a intervenit de partea președintelui Bashar al-Assad, a atacat mai mult de 800 de obiective. Operaţiunea a costat deja Kremlinul aproximativ 100 de milioane de euro, estimează ziarul.

Moscova speră să termine cu opoziţia lui Assad cât mai repede posibil, dar a calculat greșit: de la începutul intervenției militare a Rusiei au trecut aproape patru săptămâni și succesul Kremlinului este foarte modest. În afară de asta, succesul a fost obţinut cu preţul unor pierderi grele – „50 de centimetri de teritoriu, câştigat cu preţul a 24 de tancuri și 250 de soldați”, spune autorul.

Potrivit publicației, lipsa unui progres semnificativ a generat nerăbdare la Kremlin, cauzând rechemarea forțele speciale ruse din Ucraina cu trimiterea lor în Siria. Acum, aceste trupe de elită, comparabile cu legendele unităţii Delta din SUA, ar trebui să rezolve totul la faţa locului.

Soldații din armata siriană au salutat cu entuziasm participarea militarilor ruşi, dar, în ciuda sprijinului aerian masiv, ofensiva armatei lui Bashar Assad are loc cu mare dificultate, subliniază Die Welt. Principala piedică au reprezentat-o sistemele anti-tanc americane, cu ajutorul cărora opoziția armată a distrus mai mult de 60 tancuri și alte vehicule blindate ale armatei siriene.

Potrivit ziarului german, înainte, sistemul de apărare anti-tanc era livrat de SUA în cantități mici și numai după o verificare îndelungă a rebelilor. Exista teama ca aceste arme puternice ar putea încăpea pe mâinile islamiștilor radicali. Odată cu intervenția Rusiei, aceste măsuri de precauție par să fi dispărut” – scrie ziarul.

Totodată, Moscova nu crede că eșecul ofensivei forţelor lui Assad este cauzat de utilizarea armelor americane. Rusia acuză armata siriană de incompetență. După trei săptămâni de bombardamente intensive trebuia să înceapă ofensiva terestră rapidă. Dar pentru a asigura succesul ofensivei, aviaţia rusă trebuia să fi nimicit ţintele care trebuie. Însă acest lucru nu s-a întâmplat. Comandantul unei grupări rebele din opoziția siriană recunoaşte că „nu are nicio idee după ce se ghidează Rusia în bombardamentele aeriene, de cea este lovită acea sau acea clădire, dintre care majoritatea sunt goale sau populate de civili”.

Între timp, se presupune că serviciile militare și de securitate ruse și siriene trebuie să coopereze bine. „Este evident că sirienii furnizează informaţii incomplete, incorecte sau depășite. Pentru că, altfel, loviturile aeriene ruse ar fi avut un efect mult mai mare”, – spune autorul.

Acum, această breşă ar trebui să fie umplută de unităţile speciale ruse aduse din Ucraina – scrie Die Welt – aşa-zişii omuleţi verzi, militari fără însemne.

Acum ei sunt în Siria şi vor însoți armata siriană în prima linie. Cu toate acestea, ei nu sunt acolo pentru a lupta, subliniază publicația. Omuleţii verzi vor fi implicați în detectarea țintelor inamice și transmiterea coordonatelor către aviaţie pentru lovituri aeriene.

Acest lucru crește riscul ca soldații ruși să fie uciși, dar Kremlinul nu este deosebit de preocupat de această problemă – principalul lucru este ca eficiența bombardamentelor să crească, element esenţial şi urgent pentru crearea condiţiilor unei ofensive la sol a armatei siriene.

Rusia trebuie să reacţioneze rapid, în caz contrar campania sa militara din Siria se va încheia dezastruos înainte să înceapă. Apoi, Putin va trebui să renunţe la pretențiile sale la rolul de lider în Siria și în întregul Orient Mijlociu, urmând să fie un alt jucător, printre mulţi alţii în regiune.

Nu se poate pune baza pe partenerul sirian al Rusiei: armata lui Assad a demonstrat deja incapacitatea de luptî sub Alep. În ultimii ani, au fost nenumărate încercările trupelor regimului lui Bashad să spargă linia frontului în zona Alep și să taie astfel ultimul drum spre acest oraş din Turcia. Acum, Rusia speră că „folosind forța armată iraniană și bombele ruseşti, planul să-i reuşească”, încheie Die Welt.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...