(STUDIU) De ce actualele rase de pui sunt aşa de mari

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În doar 50 de ani puii au fost crescuți pentru a fi mult mai mari. Imaginea de mai sus ilustrează studiul unor cercetători de la Universitatea Alberta din Canada, care au încercat să determine modul în care s-au dezvoltat rasele contemporane de pui comparativ cu rasele crescute în trecut.

Fotografia realizată de ei ilustrează perfect diferenţa de greutate între cele trei rase analizate. Toţi puii au primit exact aceeaşi hrană şi nu au fost trataţi cu antibiotice sau alte medicamente.

Conform studiului, rasa cea mai mare se numeşte Ross 308 şi a fost obţinută pentru a asigura o cantitate cât mai mare de carne în zona pieptului.

Singurele diferenţe dintre cele trei specii sunt cele genetice. Astfel, rasa crescută în anul 2005 este de patru ori mai mare decât rasa din anul 1957, deşi au primit aceeași hrană.

Noile rase, din cauză că sunt aşa de mari, au diferite probleme de sănătate. Cercetătorii au observat la aceste păsări un sistem imunitar mai slab şi diferite afecţiuni cardiace şi osoase.

Datorită noilor specii, consumul de carne de pui a crescut în ultimii ani, această carne devenind mai ieftină, mai accesibilă.

Rezultatul cercetării a fost publicat în revista Poultry Science.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...