(STUDIU) 15 greşeli pe care trebuie să le eviţi atunci când ţii dietă

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Să ţii dietă se știe că este greu și uneori rezultatele întârzie să apară. De aceea, în dorinţa de a slăbi cât mai repede, tot mai multe persoane ţin o dietă prea strictă, uitând de riscurile care vin odată cu aceasta. Astfel, eforturile se întorc împotriva lor, iar dieta nu doar că se transformă într-un eşec, dar poate da peste cap întregul organism.

În cele ce urmează vă vom prezenta cele mai des întâlnite greşeli pe care le faceţi atunci când ţineţi o dietă, cu recomandarea de a nu le mai repeta pe viitor.

1. Săritul peste mic dejun

Săritul peste micul dejun pare a fi un mod simplu de a reduce din calorii, dar rezultatul poate fi o foame insaţiabilă pentru restul zilei. Acest lucru vă poate duce la a manca snacksuri pentru tot restul zilei la birou, consumând mai multe calorii decât v-aţi fi imaginat. Cel mai bine este să aveţi un mic dejun cu un nivel ridicat de proteine şi fibre, care pot reduce foamea pe parcursul zilei. De fapt, studiile arată că oameni care mănâncă în fiecare dimineaţă micul dejun au mai multe şanse de a-şi menţine greutatea constantă.

2. Dietă după ureche

Fizic vorbind, noi nu suntem toți egali. O dietă pentru a fi eficientă, trebuie să fie prescrisă de un dietetician și să se ia în considerare gusturile, activitatea fizică, vârsta și stilul de viață al subiectului în cauză. Ceea ce este eficient pentru tine s-ar putea să nu fie şi pentru mine, astfel încât nu poţi urma o dietă după ureche, pe care ai auzit că a urmat-o şi altcineva.

3. Dietele minune

Dieta de 3 zile (slăbeşte 5 kg în 3 zile), Atkins, dieta bazată pe metabolism, dieta de 7 zile, dieta cu grapefruit, etc. Nici una dintre aceste diete nu ne învaţă să facem alegeri alimentare corecte, ci doar ne spun ce să mâncăm. Ne promit o scădere în greutate rapidă, limitarea opţiunilor alimentare şi cel mai tragic e că cele mai multe se bazează pe consumul în exces şi uneori exclusiv a unui singur aliment. Trebuie să evităm pe cât posibil asemenea diete, ele nu ne oferă un program alimentar sănătos şi sustenabil. În viaţa reală, nu vom putea ţine o dietă atât de restrictivă.

4. Consumul prea mic de apă

Apa ajută la curăţarea organismului de toxine și dacă este asociată cu consumul de fibre, poate creșterea senzaţia de saţietate. Apa este esenţială pentru arderea caloriilor. Dacă vă lăsaţi organismul singur să facă acest proces puteţi ajunge la deshidratare şi asta înseamnă că pierdeţi mai încet din greutate. Persoanele care beau opt sau mai multe pahare de apă pe zi ard mai multe calorii. Deci, încercaţi să adăugaţi un pahar de apă după fiecare masă şi gustare.

5. Înlocuirea pâinii cu biscuiţi, bastonaşe etc.

Contrar a ceea ce s-ar putea crede biscuiţii, bastonaşele și altele sunt mult mai bogate în calorii decât pâinea. 100 de grame de pâine conţin aproximativ 280 Kcal, iar 100 de grame de biscuiţi (nesăraţi), circa 440-450 Kcal. În plus, conţin grăsimi saturate, care sunt dăunătoare pentru organismul nostru.

6. Subestimarea caloriilor din anumite alimente

De multe ori facem confuzie între cantitatea de alimente și valoarea nutritivă reală. Fructele de exemplu, sunt foarte sănătoase, dar și bogate caloric. Din acest motiv, nu trebuie să abuzăm, ci să le consumăm în porții mici și regulat.

7. Renunţarea completă la aluaturi

Într-un regim alimentar echilibrat, cum ar fi cel mediteranean, carbohidrații ar trebui să asigure 55% din necesarul de energie de zi cu zi. Dacă nu, corpul nostru va cere zaharuri și am putea fi tentați să mâncăm dulciuri.
Putem controla cantitatea de carbohidraţi consumată, alegând carbohidraţii complecşi care ne vor fi şi utili pentru organism, nu vor oferi calorii goale. Produsele integrale, cerealele bogate în fibre şi cu conţinut scăzut de zahăr, orezul brun, ovăzul şi fructele sunt alegerile ideale.

8. Evitarea completă a dulciurilor

Poate uneori ne-am dori să mâncăm o pungă de covrigei la birou sau să savurăm o îngheţată. Nu trebuie însa să le eliminăm complet din alimentaţie, ci să le includem strategic în dieta noastră. Biscuiţii vă ajută să vă păstraţi metabolismului activ, în special în cazul în care acestea sunt bogate în proteine.

9. Eliminarea produselor lactate

Laptele, brânza şi îngheţata sunt tabu pentru multe diete, dar renunţarea la ele poate fi contraproductivă. Un organism lipsit de calciu produce mai multă grăsime, iar suplimentele de calciu nu dau acelaşi randament.

10. Eliminarea unor produse alimentare fără a le înlocui cu altele

Este foarte important să eliminăm unele alimente dăunătoare, dar, la fel de important este să le înlocuim cu altele sănătoase. Reducând drastic caloriile pe zi, încetinim şi metabolismul, ceea ce aduce la arderea a mai puţine calorii decât ar trebui. În acest fel, există riscul de a lua în greutate din nou.

11. Consumarea leguminoaselor în loc de garnitură

Fasolea, mazărea, lintea și alte leguminoase, sunt bogate în proteine vegetale și prin urmare, o alternativă viabilă pentru carne, pește, lactate și ouă. Dar neadăugându-le ca garnitură.

12. Dietele prea severe

Unii ţin diete extrem de restrictive, prin evitarea unor mese pe zi, a cerealelor, grânelor, sucurilor sau chiar anumitor legume. Alţii aleg să mănânce o singură dată pe zi, alţii îşi limitează consumul la 500-800 de calorii pe zi. Aceste restricţii vor încetini metabolismul şi vor provoca probleme de sănătate pentru ca nu i se oferă organismului suficientă energie pentru a putea funcţiona. Ar trebui să mâncăm zilnic minim 1200-1500 de calorii sau chiar mai mult dacă ne antrenăm săptămânal.

13. Prea multe sacrificii

Într-o dietă, chiar şi hipocalorică, nu este nevoie să eliminăm complet unele alimentele care ne plac, căci riscăm să dăm greş. Este suficient să reducem pur și simplu cantitatea.

14. Reîntoarcerea la vechile obiceiuri alimentare după terminarea dietei

Indiferent dacă e vorba că am ţinut o dietă săracă sau bogată în calorii, alegerile bune în materie de alimentaţie şi sănătate, ar trebuie mereu menţinute şi să evităm de a reveni la regimurile alimentare mai vechi, care ne-ar putea readuce din nou la disfuncţii în organism.

15. Cântăritul zilnic

Cântăritul zi de zi nu face altceva decât să ne provoace frustrare şi ne dea informaţii inutile. Este mai important să se caute un trend pe termen lung. Dacă obiectivul este de a pierde 1 sau 2 kilograme pe săptămână, vom fi mulţumiţi să vedem asta la sfârşitul perioadei.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...