Soros, despre al Treilea Război Mondial și țara care l-ar putea provoca

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Omul de afaceri american George Soros este de părere că se întrevede posibilitatea izbucnirii unui al treilea război mondial. Pericolul, însă, nu este reprezentat de tensiunile dintre Rusia şi Occident pe tema conflictului din Ucraina, spune Soros.

Miliardarul îşi aţinteşte privirea către Beijing şi susţine că dependenţa multor economii de performanţele Chinei pune în pericol securitatea globală, relatează Market Watch.

Citeşte şi: Rusia și China desfășoară exerciții militare comune în Marea Mediterană

Concesii pentru pace

O eventuală nereuşită în transformarea economiei chineze din motor al exporturilor în piaţa de consum intern ar putea genera un conflict regional.

Acesta ar asigura păstrarea puterii de către actualii lideri comunişti, a explicat Soros într-un discurs ţinut în cadrul unei conferinţe a Băncii Mondiale.

„Daca vom ajunge la un conflict între China şi un aliat militar al Statelor Unite, Japonia de exemplu, atunci putem spune fără exagerare că suntem în pragul celui de-al treilea Război Mondial”, a afirmat miliardarul.

Acesta a amintit că Rusia şi China au alocat constant bugete mari pentru cheltuielile de apărare în ultimii ani. Anul trecut, armata chineză a beneficiat de fonduri de 130 de miliarde de dolari.

Citeşte şi: China şi Rusia au bătut palma; Vor să doboare SUA de pe tronul internetului

Anul acesta, bugetul militar al Chinei a crescut cu 10,1%, fiind al 27-lea an în care chinezii investesc o sumă considerabilă în dotările armatei. Ţara este pe locul doi în lume ca nivel de buget alocat Apărării.

Soros crede că anumite concesii făcute de Washington în politica financiară internaţională pot stabiliza situaţia politico-economică a Chinei, asigurând un climat de linişte în regiunea Asia-Pacific.

Concurenţa yuan-dolar

Printre măsurile recomandate Washingtonului de către Soros se număra şi susţinerea yuanului pentru a deveni monedă de referinţă în tranzacţiile FMI.

Citeşte şi: (VIDEO) 11 lucruri care fac China diferită față de restul lumii

Chiar dacă acest lucru va declanşa o concurenţă între dolar şi moneda chinezească, George Soros crede că un astfel de gest poate deschide poarta transformărilor radicale în economia chineză, asigurând un climat favorabil investitorilor străini.

Permiţând yuanului să devină o monedă tranzacţionată la nivel global se creează o legătură strânsă între cele două sisteme, opinează Soros.

Conştient de faptul că aceste concesii nu vor fi acceptate cu uşurinţă de liderii politici americani, Soros arată şi pericolul care se ascunde în spatele unui refuz.

„Fără aceste lucruri ne confruntăm cu un pericol real ca alianţa dintre China şi Rusia să se transforme într-una politică şi militară, iar ameninţarea unui nou conflict mondial riscă să devină reală”, a mai spus omul de afaceri american.

Citeşte şi: ASEAN: China ar putea submina pacea în Marea Chinei de Sud


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...