(SONDAJ) Rușii, mai fericiți ca niciodată, în pofida crizei legate de Ucraina

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Societatea rusă, care este pusă în situația de a face față unei crize cu Occidentul fără precedent de la „războiul rece” și totodată sancțiunilor ce vizează economia țării, este mai fericită ca niciodată – încearcă să convingă un sondaj de opinie publicat joi de un institut apropiat puterii.

„Indicatorul de bunăstare socială arată de trei luni o creștere fără precedent și o stabilizare la un nivel excepțional de ridicat”, indică un studiu al Institutului de sondare a opinie publice VȚIOM, citat de AFP.

Același studiu mai arată că „indicele de satisfacție în luna iulie a atins un nivel istoric (79 de puncte), indicele de bunăstare materială (76 de puncte) și indicele de optimism (77 de puncte) au crescut de asemenea și s-au stabilizat în luna iunie”.

În același timp, 23% din persoanele chestionate consideră că un război între Rusia și vecinii săi este posibil, un procent în creștere cu 10 puncte în raport cu anul trecut.

În ceea ce privește trimiterea de trupe în Ucraina, „numai un sfert” din cei chestionați sunt favorabili unei astfel de opțiuni, conform studiului menționat.

VȚIOM notează că majoritatea rușilor nu percep Occidentul drept un adversar militar. „În ultimii opt ani, nu mai mult de 13% din cetățenii ruși văd un pericol militar real” venind dinspre Occident.

Citește și: (SONDAJ) Ce cred rușii despre sancțiunile Occidentului

Studiul a fost realizat pe un eșantion de 1.600 de persoane din toată Rusia și a fost publicat după decizia SUA și UE de a impune noi sancțiuni împotriva Moscovei, acuzată de susținerea rebelilor din estul Ucrainei.

Sondajele publicate recent la Moscova au arătat că rușii nu se tem de sancțiunile impuse țării lor, în timp ce economiștii estimează că efectele nu se vor face simțite imediat de către populație, notează AFP.

Aceleași sondaje arată o cotă de popularitate a președintelui rus Vladimir Putin de peste 80%, cotă care se menține la acest nivel din luna martie, când a avut loc anexarea Crimeii la Rusia. De altfel, popularitatea președintelui Putin nu a coborât practic niciodată sub 60% de la venirea sa la putere, în anul 2000, mai notează agenția citată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...