Scenariul care dă frisoane analiştilor: Trump, preşedintele SUA – cine ar pierde şi cine ar câştiga

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Donald Trump a ajuns să conducă în sondajele de opinie referitoare la cursa prezidenţială de anul acesta din SUA.

Dar oricât de mult s-ar bucura politicienii republicani la auzul acestei vesti, mai mulţi analişti trag un semnal de alarmă în faţa scenariului care îl face pe magnat primul om din stat.

O analiză Nomura arată că economiile Asiei şi Mexicului ar avea cu siguranţă de suferit în cazul în care Trump s-ar instala în iarnă în Biroul Oval de la Casa Albă, anunţă postul american CNBC.

Asia, lovită dur

„Sub mandatul lui Trump, PIB-ul ţărilor din Asia ar scădea, iar impactul se va resimţi în comerţ şi politicile macro. Coreea de Sud şi Filipine ar putea fi printre ţările asiatice cele mai vulnerabile la această schimbare, în vreme ce India şi Thailanda sunt cele mai puţin expuse”, arată analiza Nomura.

Donald Trump s-a remarcat în cadrul campaniei interne a republicanilor americani printr-un discurs cu tentă protecţionistă, dar o astfel de politică ar putea dăuna serios securităţii naţionale a SUA şi politicilor la nivel macro, cred analiştii instituţiei financiare din Japonia.

Pe de altă parte, fără un „pedigree” politic în spate, este greu de spus cât din ceea ce a spus Trump în campanie va fi pus în practică şi, mai ales, cât va putea să realizeze în timpul mandatului său, dată fiind complexitatea sistemului legislativ din Statele Unite.

Principalele teme ale discursului politic al candidatului republican s-au axat pe probleme economice. Donald Trump a evidenţiat China ca pe un pericol pentru economia americană şi pentru securitate, cerând ca aliaţii SUA să contribuie cu partea lor la menţinerea sistemului militar global dezvoltat sub umbrela americană.

O lovitură dată comerţului cu China ar urma să facă victime colaterale în rândul celorlalte state de pe continentul asiatic, acestea fiind expuse direct la riscul unei scăderi înregistrate de a doua mare economie a lumii.

Pe de altă parte, ameninţarea voalată transmisă către Japonia şi Coreea de Sud privind suportarea costurilor cu operaţiunile militare din regiunea asiatică ar putea duce în final la închiderea unor baze militare din zonă, fapt ce ar da câştig de cauză Beijingului în lărgirea sferei sale de influenţă.

Mexicul ar avea de suferit dacă politica anti-imigraţionistă proferată de Trump în timpul campaniei interne ar fi pusă în practică, o mare parte din investiţiile realizate în ţara de la sud de SUA fiind realizate de banii câştigaţi de emigranţii mexicani.

Colac peste pupăză, nici americanilor nu le-ar merge prea bine, magnatul cu pretenţii prezidenţiale insistând asupra ideii creşterii impozitelor, fapt care, în opinia analiştilor Nomura, ar accentua în viitorul apropiat deficitul bugetar, riscând să pună în pericol sustenabilitatea sistemului fiscal din SUA pe următorii 10 ani.

Bani din conflicte

Ar avea de câştigat firmele din sectorul Apărării, graţie dezechilibrului geopolitic care s-ar înregistra în cazul acestui scenariu, conflictele care ar urma să izbucnească alimentând cererea de armament de pe glob.

Alţi doi mari câştigători în cazul alegerii lui Donald Trump ca preşedinte al Statelor Unite ar urma să fie liderii din Rusia şi cei ai ISIL, ambele forţe dorind un astfel de personaj la Casa Albă, în ciuda conflictului pe care îl au în Siria, opinează Richard A. Clarke, fost şef al departamentului antitero de la Casa Albă, într-un editorial publicat de New York Daily News.

Vladimir Putin ar urma să beneficieze de o prezenţă mai subţire a trupelor americane în regiunea Europei de Est, candidatul republican anunţând deja că, în potenţialul său mandat, SUA ar urma să apere doar aliaţii care şi-au respectat angajamentele faţă de Washington.

Pentru liderii grupării teroriste Stat Islamic numărul mare de replici anti-musulmane proferate de Trump în ultimele luni ar reprezenta o certificare a faptului că SUA sunt angrenate într-un război împotriva islamului, lucru care ar creşte şansele de recrutare a unui nou val de luptători jihadişti.

Cele două tabere avantajate de impunerea lui Trump în fruntea Americii au şi uneltele necesare pentru a influenţa publicul american: e-mailurile recoltate de hackerii ruşi din serverele Partidului Democrat şi ale Departamentului de Stat al SUA, pe de o parte, şi teroarea stârnită de atentate, de cealaltă parte.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...