Ruşii strică planurile SUA în comerţul cu arme: Portavion nuclear la promoţie pentru India

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia şi SUA se luptă pentru a obţine semnătura guvernului de la New Delhi pe un contract privind achiziţia unui portavion nuclear dorit de armata indiană.

Planurile Washingtonului de a negocia un transfer de tehnologie către India, în vederea construirii unui portavion modern, se izbesc acum de contraoferta ruşilor, care-i momesc pe oficialii de la New Delhi cu cel mai nou proiect pe care îl au în lucru: portavionul nuclear Storm, relatează Defense News.

Război pe piaţţa armelor

Un diplomat din Ambasada Federaţiei Ruse la New Delhi a confirmat faptul că Moscova s-a oferit să construiască un astfel de portavion nuclear pentru India.

Centrul de Cercetare de Stat Krîlov din Rusia are în lucru prototipul portavionului nuclear Storm de câţiva ani, o primă machetă la scară redusă fiind prezentată în mai 2015.

Cu toate acestea, Ministerul Apărării din Rusia a anunţat că nu va avea bugetul necesar pentru achiziţionarea unui portavion din clasa Storm până în 2020, cel mai probabil acesta urmând să intre în dotarea marinei abia în 2025, după cum anunţă portalul Global Security.

Între timp, iată că ruşii au scos deja la vânzare o variantă destinată clienţilor străini, care are mai puţine dotări faţă de cea pentru propriile forţe armate.

Dar, chiar şi în aceste condiţii, portavionul oferit Indiei va fi „proiectat să efectueze operaţiuni în zone îndepărtate oceanice, să angajeze ţinte inamice terestre şi maritime, să asigure stabilitatea operaţională a forţelor navale, să protejeze forţele aeriene şi să furnizeze apărare antiaeriană”, recunoaşte un oficial de la New Delhi.

Dilemă grea

În acelaşi timp, reprezentanţii industriei de Apărare din SUA au oferit Indiei tehnologia de asistenţă electromagnetică la decolare (EMALS), dar care nu oferă şi propulsia nucleară la pachet.

„EMALS este o atracţie majoră deoarece permite asistenţă la decolare şi aterizare pentru o varietate largă de aeronave, incluzând avioanele uşoare de provenienţă autohtonă, ca şi aeronave mai grele de luptă”, recunoaşte oficialul din Ministerul Apărării de la New Delhi.

„India a decis să aibă un portavion nuclear, tehnologie care nu va fi uşor de obţinut şi pentru care are nevoie de asistenţă internaţională”, explică Nitin Mehta, un analist de securitate independent.

Pe de altă parte, Rusia s-a ocupat între 2004 şi 2013 de reparaţiile capitale şi modernizarea crucişătorului din clasa Kiev deţinut de India, rebotezat INS Vikramaditia, fapt care a întărit relaţiile de colaborare între New Delhi şi Moscova în sectorul noilor tehnologii militare.

Alegerea este una dificilă, chiar şi în contextul iniţierii unui parteneriat între Washington şi New Delhi prin care se stipulează cooperarea în domeniul construcţiei de nave de acest tip, mai ales că americanii nu dau semne că ar dori să ofere şi tehnologia nucleară în acest program.

Un portavion nuclear occidental pe care să se instaleze tehnologia EMALS ar costa 12 miliarde de dolari, în vreme ce ruşii vor cel mult 5,6 miliarde de dolari, cu un termen de predare a vasului de maximum 10 ani.

Anil Jai Singh, un fost comandant din Marina Indiană, se îndoieşte că vreuna dintre variante va fi în cele din urmă acceptată, pretenţiile militare ale actualului guvern părând exagerate din punctul său de vedere.

„Mă îndoiesc că India va construi un portavion de 65.000 de tone în altă ţară. Marina Indiei chiar crede că va avea un impact atât de mare la nivel global, încât să justifice o astfel de achiziţie în următorii 15 ani?”, se întreabă acesta.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...