Rusia și China pun SUA în gardă; Construiesc rachete hipersonice

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Anunțul prin care Rusia și China și-au afirmat intenția de a dezvolta o serie de sisteme de rachete balistice de mare viteză pune pe jar administrația americană.

O remarcă recentă a amiralului Cecil D. Haney, șeful centrului de comandă strategic Stratcom, arată că armele hipersonice rămân cel mai mare pericol la adresa stabilității globale, dar cu toate acestea trendul de dezvoltare al lor este în creștere, remarcă reporterii Business Insider.

Citeşte şi: Rusia modernizează sistemele de rachete S-300 pe care le va livra Iranului

Pericol la indigo

China a efectuat deja patru țeste cu rachete hipersonice ajunse la viteze de peste 11 000 de km/h, în timp ce rușii, care au un nou program în domeniu lansat încă din 2013, au mai efectuat un test în cursul lunii februarie.

„State din toată lumea continuă să își dezvolte și să modernizeze armamentul nuclear din dotare.

Suntem într-un punct în care ne confruntăm cu amenințări venite atât din sfera cibernetică, cât și cu noi tehnologii, precum rachetele hipersonice care complică strategiile adoptate în cadrul programelor de Apărare”, a punctat amiralul Haney.

Oficialul american a menționat că o parte din adversarii SUA recurg la dezvoltarea acestui tip de armament într-o deplină secretomanie, bazele noilor arme fiind subterane, deși noile sisteme de rachete se pot dovedi, de asemenea, extrem de mobile.

„Trebuie să luăm aminte la aceste caracteristici ale noilor arme pentru a putea contracara efectul lor distructiv”, a menționat amiralul american anunțând că SUA lucrează deja la un nou tip de scut defensiv anti-aerian.

Rachetele hipersonice pot zbura în stratosferă cu o viteză de 10 ori mai mare decât cea a sunetului, fiind capabile să își folosească capacitățile aerodinamice pentru a plana până la detectarea țintei prestabilite din centrul de comandă.

Citeşte şi: Producătorii de arme din Rusia au iesit pe profit. Cel mai bine se vând rachetele

Avantaj strategic

Un alt oficial Stratcom, generalul James Kowalski explică de ce marile puteri sunt angajate în dezvoltarea acestui tip de arme.

„Tehnologia armelor hipersonice oferă anumite avantaje armatelor care le dețin prin prisma penetrării sistemelor de apărare. Indiferent dacă sunt arme convenționale sau nucleare, acestea complică problemele din domeniul Apărării”, explică Kowalski.

Mobilitatea acestor arme în aer este mult mai mare față de cea a rachetelor balistice din prezent, iar oficialii americani susțin că în viitor, scuturile anti-rachetă ale SUA vor trebui să facă față acestor amenințări.

La această oră, China și Rusia par să fi intrat într-o competiție acerbă de a dezvolta sisteme proprii de rachete hipersonice.

În fața Congresului american, specialiștii din cadrul Centrului Național de Informații din domeniul Aerospațial au precizat că rachetele Wu-14 dezvoltate de China au capacitatea de a transporta încărcături nucleare.

O altă variantă în care Beijingul ar putea folosi rachete hipersonice o reprezintă atacul asupra portavioanelor americane aflate la mare distanță de China, au mai spus experții militari în raportul lor.

Rușii au recunoscut direct prin vocea oficialilor din Ministerul Apărării că noul tip de rachetă hipersonică este special proiectat pentru a penetra sistemul anti-aerian al Statelor Unite.

Citeşte şi: (VIDEO) Două rachete au căzut dintr-un avion britanic în cursul aterizării la o bază aeriană din Cipru

Bugete diferite

Beijingul a efectuat deja patru țeste cu rachetă hipersonică pe care americanii au botezat-o Wu-14, semn că oficialii chinezi pun accent pe dezvoltarea acestei arme.

Între timp, americanii, care lucrează la un proiect similar, au înregistrat deja un incident în lansarea propriei rachete hipersonice. Aceasta a explodat deasupra rampei de lansare din insulele Kodiak, Alaska.

Pentru amiralul Cecil Haney, banii alocați de chinezi dezvoltării unor noi tipuri de arme rămâne o îngrijorare constantă, în condițiile în care Statele Unite au recurs la tăieri succesive din bugetul dedicat Apărării.

„În acest moment avem nevoie atât de tehnică militară, cât și de un sistem de informații mult mai activ, capabil să transmită orice schimbare intervenită în capacitatea de luptă a potențialilor adversari”, a arătat amiralul american.

Generalul Kowalski nu îi împărtășește însă temerile: „Nu avem informații că Beijingul ar fi înregistrat progrese deosebite care să ne facă să reanalizăm strategia actuală de Apărare.

Pe de altă parte, China deține doar 300 de focoase nucleare, iar serviciile noastre secrete ne-au comunicat că o mare parte dintre acestea prezintă deficiențe”.

Generalul din cadrul Stratcom susține că pentru a-și moderniza arsenalul nuclear, China ar trebui să apeleze la experți din afara țării, lucru care ar fi ușor sesizabil.

Citeşte şi: Ucraina se pregăteşte să instaleze sisteme de rachete S-300 la graniţa cu Transnistria


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...