Rusia, nevoită să facă ultimul compromis cu China: Vinde cele mai performante arme

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Lipsită de resurse financiare, Moscova se vede nevoită să facă și ultimul compromis în relația cu Beijingul: vânzarea armelor de ultima generație produse în Rusia.

24 de avioane de luptă Sukhoi-35 vor intră în dotarea aviației chineze, perfectând o afacere care până în urmă cu câțiva ani ar fi părut de-a dreptul imposibilă, relatează reporterii CNBC.

Compromisul total

Inamici cu state vechi, Rusia și China au dezvoltat relații comerciale din ce în ce mai strânse după ce Moscova s-a trezit lovită de sancțiunile economice dictate de Occident pe tema crizei din Ucraina.

Chiar și așa, vânzarea de armament rusesc de ultima generație către China părea o chestiune ieșită din discuții în cadrul negocierilor purtate între Vladimir Putin și Xi Jinping.

Acum însă compromisul făcut de ruși pare total, Moscova acceptând să vândă contra sumei de 2 miliarde de dolari cele 24 de aeronave.

Nu este o afacere tocmai ieftină pentru Beijing, care va plăti un preț de 83,3 milioana de dolari pentru un avion, dar reprezintă un pas important pentru liderii chinezi, nevoiți să achiziționeze ani la rând tehnică militară mai slabă decât cea folosită de Armata rusă.

Sukhoi-35 este unul dintre avioanele de top în dotarea forțelor aeriene ale Rusiei, iar producătorii de armament din Rusia, dar și din alte părți ale lumii, nu își vând de obicei cele mai noi arme către Beijing de teama că inginerii chinezi le vor copia și produce sub alt nume.

Practic, gestul făcut de Moscova este o încălcare a tradiției care a lăsat o lume întreagă cu gura căscata.

Motiv dublu

Cei mai mulți analiști întrevăd două motive în spatele deciziei pe care Putin trebuie să o fi acceptat cu inimă îndoită, dar, cel mai probabil, adevărul este reprezentat de o combinație a celor două.

Un prim răspuns ar consta în nevoia lui Vladimir Puțin de a consolida cât mai rapid o alianță strategică în Asia după ce legăturile cu NATO și Occidentul au fost rupte că urmare a implicării Rusiei în criza din Ucraina.

În acest caz, grăbirea ritmului de livrare a noilor tehnologii de luptă către China poate fi o pastilă aproape ușor de digerat.

Numai că partenerul tradițional al Rusiei de pe piața de armament din Asia nu a fost niciodată China, ci India, iar în acest moment situația dintre cele două țări asiatice este destul de tensionată, ceea ce înseamnă că Rusia va avea dificultăți în făurirea unei noi alianțe în regiune.

Pe de altă parte, un alt motiv serios îl reprezintă banii, o temă care este subiectul principal de discuție la Moscova de mai bine de un an. Prețul petrolului este scăzut de 15 luni deja, iar costul conflictelor întreținute în Siria și Ucraina se dovedește o adevărată povară pentru bugetul Rusiei.

Dar, pe lângă petrol, Rusia a avut întotdeauna și o altă marfă de succes pe piață internațională: armamentul, iar acum Moscova pare decisă să scoată profit din această industrie.

Din acest punct de vedere, Asia nu este singura piață de desfacere pentru tehnică de luptă a rușilor, mai multe țări din Golf cumpărând constant arme produse de industria de profil din Rusia, cu Arabia Saudita acționând în multe cazuri pe post de finanțator al acestor tranzacții.

Întrebarea este dacă acești clienți din lumea arabă nu se vor alinia pentru a cere favoruri similare acum că Putin pare să fi deschis larg porțile arsenalului militar deținut de Rusia.

Cel mai probabil, mesajul pe care Kremlinul a vrut să îl transmită cu acest prilej este că, dacă a vândut avioane SU-35 chinezilor, nu sunt mulți alți clienți pe care i-ar refuza în cazul unor tranzacții de tehnică de luptă avansată.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...