Reacția SUA după capturarea navei cargo de către Iran

by Genko Genko

Acţiunile Forţelor navale iraniene faţă de nava-cargo americană din Golful Persic au fost „inadecvate”, afirmă purtătorul de cuvânt al Pentagonului, colonelul Steve Warren, citat de CNN.

„Acţiunile autorităţilor iraniene sunt inadecvate. Statele Unite au trimis nave de patrulare şi avioane de recunoaştere pentru monitorizarea situaţiei”, a spus Warren, precizând că la bordul cargobotului nu sunt cetăţeni americani.

„Nava, înmatriculată în Insulele Marshall, se afla în apele internaţionale în momentul în care a fost abordată de iranieni”, susţine oficialul american, precizând că Forţele navale iraniene au tras focuri de avertisment.

Distrugătorul USS Farragut şi avioane militare americane au fost mobilizate după ce nava americană Maersk Tigris a emis semnale de alertă. Membri ai forţelor iraniene au urcat la bordul unei nave cargo americane înmatriculată în Insulele Marshall, o republică afiliată Statelor Unite. „Membri ai forţelor navale iraniene au urcat la bordul navei americane Maersk Tigris, înmatriculată în Insulele Marshall”, o republică afiliată Statelor Unite, au declarat surse de la Pentagon.

Incidentul a avut loc în Strâmtoarea Hormuz, la intrarea în Golful Persic.

Autoritățile iraniene susțin însă că incidentul nu are o dimensiune politică sau militară.

„Nu există nicio legătură cu chestiuni politice, ci mai degrabă civile pentru care poate răspunde autoritatea portuară”, a declarat sursa citată de Tasnim.

O altă agenție iraniană, Fars, precizează că nava a fost capturată la solicitarea autorității iraniene maritime și portuare. „Nava a fost capturată în baza unui ordin judecătoresc”, a precizat sursa „informată” citată de Fars, referindu-se la dispute între autoritatea portuară și proprietarul navei, care nu este numit.

CITIȚI ȘI...