Război şi foamete în Siria: Se mănâncă frunze şi iarba: Cât costă un kilogram de faină

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Primul transport cu ajutoare străine, din luna octombrie a anului trecut, a ajuns luni în Siria, în oraşul Madaya. La vederea acestuia, localnicii pur şi simplu au plâns, afirmă reprezentanţi ai ONU.

Cele trei camioane cu mâncare şi medicamente au ajuns în Siria în contextul în care imagini terifiante din această ţară mistuită de război au început să împânzească Internetul. Situaţia e atât de gravă, încât un medic declara pentru CNN că nu are ce să le dea pacienţilor săi în afară de zahăr şi apă cu sare.

O înregistrare postată pe Internet de activiştii sirieni arată un băieţel atât de slab, încât toate coastele i se văd prin piele. Potrivit acestora, băiatul nu a mai avut o masă completă de şapte zile.

Cele trei camioane fac parte dintr-un şir de 44, trimise de organizaţii ca ONU sau Crucea Roşie Internaţională. Convoiul va acoperi nevoile a 40.000 de oameni timp de o lună, arată CNN.

La noapte, alte trei camioane vor ajunge în oraşele Foua şi Kefraya, din nordul provinciei Idlib, unde foametea face de asemeni legea.

ONU anunţa săptămâna trecută că în Siria se moare de foame şi că guvernul ţării a permis intrarea convoaielor cu ajutoare.

120 de dolari un kilogram de făină, 150 de dolari unul de orez

Preţurile alimentelor, în regiune, pur şi simplu au explodat. Astfel, în Damasc făină costă 79 de cenţi pe kilogram, în timp ce în Madaya, aceeaşi cantitate de făină costă 120 de dolari. Tot aici, un kilogram de orez costă 150 de dolari.

În capitală, un litru de lapte se vinde cu 1,06 dolari, însă în Madaya acesta ajunge şi la 300 de dolari. Preţurile se explică şi prin faptul că multe maşini nu mai ajung în nenumărate regiuni, din cauza minelor.

Un medic dintr-un spital din Madaya a declarat recent că se confruntă zilnic cu 250 de noi cazuri de victime ale inaniţiei. În spitalul în care lucrează, până acum 55 de oameni au murit de foame. Numai duminică au decedat cinci din acest motiv, printre care şi un copil de 9 ani.

Un locuitor al aceluiaşi oraş susţine că ultima masă îndestulătoare a fost în urmă cu o lună şi jumătate. „Acum, mănânc mai mult apă cu frunze. Iarna a sosit însă, şi copacii nu mai au frunze, aşa că nu ştiu cum voi supravieţui”, mai declara Louay pentru Amnesty International.

Deja mâncărurile de iarbă sunt tot ce mai pot „găti” femeile în casă, arată reportajele făcute în zonă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...