Putin deschide un nou front de luptă cu Occidentul: Conducta georgiană

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia a găsit o altă regiune unde vrea să își extindă influența și un nou front de „război” cu Occidentul. După conflictul din Ucraina, care a luat multe vieți și a provocat valuri de sancțiuni, printre altele, Vladimir Putin s-a reorientat către o altă țară vecină, unde vrea să pună mână pe o conductă construită cu sprijinul americanilor.

Citeşte şi: Georgia: Manifestație la Tbilisi împotriva ocupației ruse

Georgia se află acum în vizorul Kremlinului, care a deschis o rană mai veche, ce datează din anii 1990, potrivit publicației Quartz.

În urmă cu mai bine de 20 de ani, Casa Albă a susținut construcția conductelor de petrol și gaze în fostele state sovietice. Scopul principal era să ofere ajutor Georgiei și Azerbaidjanului în domeniul energetic, pentru a scăpa de jugul Rusiei, ce domina regiunea din acest punct de vedere.

De vreme ce influența Kremlinului scăzuse considerabil după prăbușirea URSS, SUA au avut câștig de cauză și au ajutat la realizarea a două conducte: de la Baku la portul georgian Supsa și de la Baku la portul turc Ceyhan, primul fiind operat de compania britanică BP.

Dar Vladimir Putin s-a simțit călcat pe coadă, remarcă publicația Quartz, așa că în 2008 și-a trimis trupele în Georgia, sub pretextul de a scăpa populația rusofonă din provincia separatistă Osetia de Sud de sub asaltul autorităților de la Tbilisi. Generalii ruși au bombardat regiunea și au reușit să pună mâna pe o mare parte din teritoriu.

Citeşte şi: (FOTO) Americanii debarcă în Georgia; Trupe NATO la graniţa de sud a Rusiei

Acum, Putin joacă o nouă carte

Pe 13 iulie, Georgia a acuzat Rusia că a amplasat un gard de sârmă ghimpată la o milă distanță de granița Osetiei de Sud, dar și semne de delimitare pe care scrie că acea parte de pământ se află sub protectoratul rusesc.

Coincidență sau nu, porțiunea de teren cuprinde o porțiune din conducta ce ajunge la Baku.

În replică, compania britanică BP a transmis că vrea să facă schimbări la proiect și să scape de secțiunea controlată în prezent de ruși. Președintele Consiliului European, Donald Tusk, a calificat mișcarea Kremlinului drept „o provocare”, în timp ce Casa Albă a transmis că monitorizează situația.

De asemenea, decizia a fost criticată și de Ministerul georgian de Externe. Reprezentanții instituției au acuzat Moscova de „încălcare grosolană a principiilor fundamentale ale legislației internaționale”.

În acest mod, Georgia a devenit un nou teren de luptă pentru Rusia. „Cred că obiectivul strategic al lui Putin este să redobândească toate câştigurile obținute de SUA după prăbușirea URSS”, a explicat Richard Kauzlarich, care a ocupat funcția de ambasador al SUA în Azerbaidjan la mijlocul anilor ’90, iar acum este profesor la Universitatea George Mason.

Putin semnează înțelegeri simbolice

Președintele rus Vladimir Putin a semnat un acord de alianță și integrare cu Osetia de Sud pe 18 martie, zi ce a coincis cu marcarea primului an de la anexarea Crimeii.

Citeşte şi: Crimeea, „copilul” mult aşteptat, a devenit o mare problemă pentru Putin; Ce neplăceri mai aduce pensinsula

Șeful de la Kremlin s-a întâlnit cu liderul din regiunea separatistă, Leonid Tibilov, și au parafat înțelegerea, al cărui obiectiv este aprofundarea cooperării dintre Rusia și provincia separatistă în domeniile social, economic, umanitar, dar și în ceea ce privește politica externă, securitatea și apărarea.

Un acord similar a fost semnat anul trecut de Moscova cu Abhazia, cealaltă republică separatistă georgiană prorusă, înțelegere calificată de Guvernul de la Tbilisi drept „încă un pas către anexarea” acestui teritoriu de pe țărmul Mării Negre.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...