Propaganda rusească vine sub formă de like şi share

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Nu există urmă de îndoială că asistăm la un război cibernetic intens îndreptat împotriva Statelor Unite ale Americii, un război desfăşurat de organizaţii specializate care colaborează cu diferite guverne. Declaraţia aparţine celor doi români, Bogdan Marcu şi Cristian Roşu, care au publicat, recent, în cadrul Huffingtonpost analiza „Propaganda anti-americană în Europa de Est”.

Ei explică faptul că publicul american şi instituţiile SUA sunt mai ales interesate de acţiunile atribuite unor organizaţii care lucrează pentru guvernul Chinei sau al Rusiei. „Scandalul recent referitor la spargerea adreselor de e-mail ale Convenţiei Naţionale Democrate şi scurgerea informaţiei către public reprezintă un exemplu al potenţialului de impact asociat acţiunilor de război cibernetic”, se arată în analiză, potrivit capital.ro.

Conform sursei citate, din Rusia, nu vine doar tendinţa de a sparge reţele de calculatoare aparţinând organizaţiilor politice sau comerciale şi extragerea informaţiei, a datelor, a know-how-ului sau a tehnologiei ci, suplimentar, un alt element extrem de important: propaganda.

La ora actuală, în Europa există o situaţie geopolitică complexă, în contextul în care alianţa NATO a permis aderarea unor state care în trecut se aflau sub tutela URSS sau a Pactului de la Varşovia, printre alţii numărându-se şi Polonia, Cehia, statele baltice, România şi Bulgaria.

Din cauza clivajului istoric România – Rusia, românii se arată reticenţi la mesajele venite dinspre Kremlin. „Ba chiar există o temă recurentă la Bucureşti în care orice critică la adresa politicilor promovate de SUA sau UE te face automat un partizan al politicilor lui Vladimir Putin. În acest context, propaganda rusească din România este diferită de restul statelor din Europa de Est. Este îmbrăcată în idei naţionaliste şi/sau ortodoxe şi transmisă prin social media, un mediu în continuă expansiune şi fără organisme de control”, susţin autorii.

Propaganda rusească în România a dezvoltat trei tipuri de mesaje: anti-americane, eurosceptice şi panortodoxe, mai scriu ei – mesajele anti-americane şi anti-NATO, mesajele eurosceptice și mesaje panortodoxe.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...