Prăbuşirea lui Vladimir Putin: Trei scenarii posibile pentru Rusia

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Rusia se confruntă cu o criză guvernamentală care ar putea schimba radical această ţară în anii ce urmează.

Potrivit lui Nikolai Petrov, expert de la Departamentul de Afaceri Externe al Consiliului European, guvernul preşedintelui rus Vladimir Putin ar putea eşua mai repede decât şi-ar imagina unii, chiar anul viitor, relatează Business Insider.

Iar acest eşec ar putea avea consecinţe puternice pentru toată Rusia, ducând la cea mai mare schimbare de regim şi la crearea de noi instituţii în toate colţurile ţării.

Petrov, care a fost preşedintele think tank-ului Carnegie Moscow Center, consideră că aventura militară actuală a Rusiei, anihilarea totală a oricăror mişcări politice de opoziţie, economia în prăbuşire şi faptul că Putin deţine pe deplin puterea – toate acestea nu pot avea decât trei rezultate.

1. Putin reuşeşte să îndrepte relaţiile cu Occidentul şi să consolideze economia

În cel mai bun scenariu, Putin reuşeşte să repare relaţiile cu Occidentul, care s-au deteriorat masiv după intervenţia Kremlinului în conflictele din Ucraina şi Siria. În plus, Vladimir Putin ar putea numi un politician (măcar aparent) liberal într-o poziţie importantă, pentru a le arăta liderilor occidentali că ia în serios reformarea Rusiei.

O asemenea mişcare, susţine Petrov, „ar trimite un semnal pozitiv Occidentului. În acelaşi timp, ar contribui la echilibrarea balanţei dintre liberali şi siloviki (denumire pentru politicienii care provin din securitate sau armată) din guvern”.

Prin faptul că măcar dă impresia că vrea să îşi reformeze ţara, în timp ce îşi diminuează implicarea militară în conflictele din alte ţări, Putin ar transmite semnalul că îşi moderează retorica anti-Occident.

Chiar dacă se va întâmpla aşa, asta nu va face decât să amâne rezolvarea problemelor Rusiei, ele nu vor dispărea. Nu va rezolva eşecul Moscovei de a implementa reforme substanţiale în politică şi economie. Nici nu va veni cu o soluţie pentru dezechilibrul politic, creat de faptul că toată puterea este de mult timp în mâinile lui Putin.

În schimb, acest scenariu ar salva regimul rusesc de la un eşec imediat. În acelaşi timp, ar fi doar un prim pas din seria de ample reforme pe care Kremlinul ar trebui să le deruleze.

2. Putin este înlocuit

În cel de-al doilea scenariu, Putin este înlocuit de un succesor mai tânăr. Asta ar contribui la rezolvarea dezechilibrului politic masiv din Rusia, pentru că, aproape sigur, ar reduce puterea pe care o are preşedinţia şi ar oferi mai multă autoritate instituţiilor existente, susţine Petrov.

Acesta a precizat, însă, că schimbarea lui Putin ar veni la pachet cu multiple dificultăţi, pentru că „este necesar ca sistemul să fie reconstruit din temelii”.

„Tranziţia de putere relativ ordonată care a urmat după moartea lui Iosif Stalin – de exemplu – nu se poate repeta, din cauza lipsei unei instituţii precum Partidul Comunist care să ţină ţara unită. În schimb, cercul de apropiaţi al preşedintelui Putin şi-ar pierde puterea odată cu plecarea sa”, a explicat expertul.

Totodată, înlocuirea lui Putin nu ar face decât să câştige ceva mai mult timp pentru Rusia. Un nou lider tot ar trebui să se ocupe de multe din aceleaşi probleme cu care se confruntă astăzi Putin, cum ar fi o elită politică cu membri dispuşi să se întoarcă unul împotriva celuilalt pentru profit sau lipsa transparenţei şi eficienţei instituţiilor statului.

3. Rusia ar putea vedea o schimbare de regim

Nemulţumirile faţă de guvern şi prăbuşirea autorităţii centrale ar putea transforma Rusia, în opinia lui Petrov, într-o „federaţie de corporaţii”.

În cazul acesta, diversele centre de putere din Rusia, cum ar fi companii ale oligarhilor, agenţii guvernamentale şi puteri regionale precum Cecenia – ar putea concura pentru supremaţie.

Astfel, Rusia s-ar transforma într-o naţiune de puteri care deţin controlul local, dar care concurează între ele pentru a deţine puterea centrală.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...