Povestea impresionantă a lui Sundar Pinchai, imigrantul indian ajuns milionar în SUA

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Şeful Google, Sundar Pichai, a primit de curând un pachet de acţiuni în valoare de 199 milioane de dolari. Însă cum a reuşit un indian care provine dintr-o familie modestă să conducă un imperiu al tehnologiei?

Anul trecut, compania a trecut printr-o reorganizare a afacerilor, prin naşterea holding-ului Alphabet Inc.

În consecinţă, operaţiunile de bază (motorul de căutare, publicitatea online, platforma video YouTube, serviciul de mail Gmail şi sistemul de operare Android) au trecut în coordonarea filialei Google, iar Sundar Pichai a fost pus la conducere.

Ea s-a separat de celelalte proiecte, cum ar fi Google X, Nest sau Fiber.

În consecinţă, sub umbrela Alphabet, coordonată de Sergey Bin şi Larry Page, se află acum 7 divizii.

Business Insider arată că ascensiunea şefului Google a fost una fulminantă.

Povestea lui Sundar Pichai

– Pichai a copilărit în oraşul Chennai din India. Tatăl său era inginer, iar mama sa lucra ca stenografă. Familia lui nu era una înstărită, iar el şi fratele său dormeau într-una dintre cele două camere ale apartamentului lor.

– Încă de mic, Pichai şi-a impresionat rudele prin faptul că reţinea toate numerele de telefon pe care le forma.

– În adolescenţă, el a început să fie pasionat de calculatoare. Primul său program software realizat de la cap la coadă a fost un joc de şah.

– La facultate, Pichai a studiat ingineria proceselor metalurgice, iar apoi a obţinut o bursă la universitatea americană Stanford.

– Mutarea în California, SUA, a fost un pas uriaş pentru el. „Tehnologia fost dintotdeauna o pasiunea de-a mea, iar unul din visurile mele era să ajung în Silicon Valley. Îmi plăcea să citesc despre acel loc şi să ascult poveştile unchiului meu”, a mărturisit şeful Google.

– Primul mare şoc pe care l-a avut când a pus piciorul pe pământ american a fost să vadă cât de scump era totul. De asemenea, i-a fost greu să se adapteze la început, mai ales că iubita lui, Anjali, era încă în India.

– În cele din urmă, cei doi s-au căsătorit şi au împreună un fiu şi o fiică.

– După Stanford, Pichai a mers la Wharton School de la Universitatea din Pennsylvania pentru programul de master. În această perioadă, el a lucrat la câteva firme, printre care McKinsey & Co.

– La Google a ajuns pe 1 aprilie 2004, în ziua în care a fost lansat Gmail. Fiind Ziua Păcălelilor, Pinchai a crezut că acest serviciu de email gratuit e o glumă, însă s-a dovedit a fi contrariul.

– Pinchai a trecut cu bine de interviu şi a fost angajat pentru a lucra la bara de căutare Google.

– Produsul a devenit unul crucial pentru companie în 2006, când Microsoft a renunţat la Google şi a optat pentru Bing ca motor de căutare prestabilit pentru browser-ul Internet Explorer.

– În consecinţă, Pinchai a făcut lobby la producătorii de calculatoare să includă bara de căutare Google pe hardware-ul lor.

– Această provocare a reprezentat o mare oportunitate pentru el: a reuşit să îi convingă pe Larry Page şi Sergey Brin că Google are nevoie de un browser propriu. Şi uite-aşa s-a născut Chrome.

– Ca lider, Pichai a fost întotdeauna plăcut de subordonaţi şi a fost mai interesat să obţină rezultate bune decât să iasă în evidenţă.

– Graţie realizărilor, a fost promovat în 2013 ca şef al diviziei ce se ocupă de sistemul de operare pentru dispozitivele mobile Android.

– El a fost cel care a făcut posibilă achiziţia Nest în 2014, compania care realizează senzori pentru aşa-numitul Internet al lucrurilor. Tranzacţia a valorat 3,2 miliarde de dolari.

– De asemenea, Pichai se află în spatele sistemului de operare Chrome OS folosit la laptopurile Chromebook.

– El a rămas loial companiei, chiar dacă a fost abordat în câteva rânduri de către Twitter.

– Toate acestea au condus la promovarea lui în urmă cu doi ani ca şef al diviziei Google, devenind mâna dreapta a lui Larry Page, având în vedere că se ocupă de produsele-cheie ale companiei, inclusiv căutarea pe Net, hărţile, Google+, reclame şi infrastructură.

– Pichai e un tip retras, însă mai postează din când în când pe reţelele sociale fotografii în care joacă crichet sau militează pentru ţara sa natală.

– În ciuda ascensiunii sale fulminante, el a rămas un om modest: „Întotdeauna e bine să lucrezi alături de oameni care te fac să te simţi nesigur pe tine pentru că aşa vei încerca mereu să te autodepăşeşti”, a explicat şeful Google.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...