Pe fundalul crizei, în Rusia a crescut numărul furturilor din supermarketuri

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

În ultimul timp, pe fundalul crizei economice, în mai multe regiuni ale Rusiei a sporit numărul cetățenilor care își permit să fure mărfuri din supermarketuri.

Potrivit datelor Serviciului Federal Fiscal de la Moscova, anul trecut în Rusia cetățenii au furat din supermarketuri mărfuri în valoare de 930 de milioane de ruble, adică cu 68% mai mult în comparație cu indicatorii anului 2013, când cetățenii au scos în mod ilicit din magazine mărfuri în valoare de 638 de milioane de ruble, punctează publicația rusă Izvestia, citată de UNIAN.

În anul 2012 pierderile vânzătorilor din cauza furturilor din magazine au fost aproape de două ori mai mici decât în 2014, ele ajungând la 568 milioane de ruble.

Cel mai mult se fură în Moscova: capitalei ruse îi revine 508 milioane de ruble, iar asta înseamnă 55% din toate furturile, per ansamblu, din Rusia. Locul al doilea îi deține regiunea Krasnoiarsk (acolo s-au furat mărfuri în valoare de 139,9 milioane de ruble), pe locul al treilea se află regiunea Sverdlovsk, unde hoții au scos din magazine, fără a plăti, mărfuri în valoare de 78,8 milioane de ruble.

Cele mai „cinstite” regiuni ale Rusiei se află în zona Caucazului de Nord și în Extremul Orient. În Cecenia, Daghestan, Ingușetia, Magadan și în alte regiuni limitrofe celor menționate pierderile întreprinderilor de comerț din cauza „lipsei persoanelor vinovate” echivalează cu zero.

„Într-adevăr, furturile au devenit cu mult mai frecvente. Motivez numărul sporit de infracțiuni prin faptul că o anumită parte a populației noastre a înțeles că pentru un furt din supermarket n-o să facă pușcărie, iar angajații din pază nu dispun de drepturi speciale, poate doar de acela că pot chema poliția. Luând însă în considerație dosarul „Magnit”, în baza căruia au fost inițiate multe controale a pazei magazinelor din partea procurorilor, pierderile lor în cazuri de litigiu vor fi și mai mari”, susține președintele comisiei „Sprijinul Rusiei” pentru comerț de piață și cu amănuntul, Vladlen Maksimov.

În afară de asta, un motiv pentru această situație ar fi și scăderea nivelului de viață și devalorizarea valutei naționale. „În primul rând, din cauza fluctuațiilor cursului valutar, au crescut prețurile la mărfuri, de aceea a cresut suma pierderilor. În al diolea rând, la creșterea numărului de furturi în magazine a influențat și scăderea simțitoare a calității vieții populației în țara noastră. Situația materială a cetățenilor s-a înrăutățit și ei au început a comite mai frecvent tentative de furt din unitățile comerciale”, susține partenerul companiei „Delovoi farvater”, Serghei Varlamov, citat de Izvestia.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...