Panama Papers: Noua Zeelandă, un paradis fiscal pentru bogați

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Noua Zeelandă se află în centrul unui hățiș de companii și trusturi offshore care sunt folosite bogați din America Latină pentru a-și direcționa fonduri în întreaga lume, potrivit unor relatări din media de luni, bazate scurgerile de informații „Panama Papers”, potrivit Reuters.

Media locale au analizat peste 61.000 de documente referitoare la Noua Zeelandă și care fac parte din masiva scurgere de date ale firmei de avocatură Mossack Fonseca, cu sediul în Panama. Documentele au pus în lumină modul în care oameni bogați din întreaga lume profită de pe urma regimurilor de taxe offshore.

Mossack Fonseca și-a sporit atractivitatea folosind Noua Zeelandă ca una dintre noile sale jurisdicții în 2013 și promovând activ acest stat din regiunea de sud a Pacificului ca un loc bun pentru afaceri datorită statutului fiscal, a nivelului ridicat de confidențialitate și de securitate juridică, conform unei anchete comune a Radio New Zealand, a televiziunii TVNZ și jurnalistului de investigații Nicky Hager.

Principalul contact al firmei Mossack Fonseca în Noua Zeelandă ar fi fost Robert Thompson, cofondator și director al firmei de contabilitate Bentleys New Zealand, sediul oficial al firmei Mossack Fonseca din Noua Zeelandă, potrivit anchetei. Thomson a fost menționat în peste 4.500 de documente Panama, potrivit anchetei. Robert Thompson a afirmat că folosirea de trusturi offshore pentru evaziune fiscală nu este un fapt comun și că firma sa nu a ajutat persoane să-și ascundă ilegal activele.

„Cred că ipoteza potrivit căreia toate trusturile străine din Noua Zeelandă sunt folosite în scopuri ilegale este nefondată și bazată în mare parte pe ignoranță”, a declarat Thompson, citat de Radio New Zealand.

Guvernul din Noua Zeelandă a anunțat luna trecută că va începe o nouă revizuire a legilor sale privind trusturile străine după ce dezvăluirile Panama Papers au scos la iveală vulnerabilitățile în cadrul legal al acestei țări care a făcut din ea o posibilă verigă în structura internațională de evaziune fiscală deoarece trusturile sale externe nu sunt supuse impozitării.

Premierul Noii Zeelande, John Key, a respins preocupările potrivit cărora evaziunea fiscală internațională este frecventă în Noua Zeelandă.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...