Opțiunea nucleară în cazul Brexit: Europarlamentarii vor să trezească Londra din amorțeală

by Genko Genko
Distribuiti mai departe...

Noul premier britanic Theresa May a anunțat că nu dorește să activeze articolul 50 din tratatul UE mai devreme de începutul anului viitor, dar pentru politicienii europeni această întârziere nu este una convenabilă.

Parlamentul European ar putea forța o ieșire din apatie a Londrei cu o măsură cunoscută și ca „opțiunea nucleară”, această urmând să stârnească automat proteste din partea britanicilor și o declanșare rapidă a procedurii de ieșire a Regatului Unit din UE, relatează Bloomberg.

Palmă puternică

Aleșii din PE ar putea activa o măsură extremă în privința Marii Britanii, lăsând reprezentanții regatului fără drepturi în cadrul instituțiilor UE.

Măsura dură ar putea invoca prevederile articolului 7 din cadrul Tratatului de la Lisabona, cel în care se stabilesc sancțiunile pentru statele membre suspectate că nu mai sunt de bună credință, au precizat doi europarlamentari, sub protecția anonimatului.

Articolul 7 din Tratat nu a fost invocat în niciun alt caz al unui stat membru UE, dar același lucru se poate spune și despre articolul 50, cel care permite ieșirea din uniune a unei țări.

Trei dintre oficialii Bruxellesului au spus că sancțiunea ar fi atât de dură încât nici nu este luată în considerare ca o variantă de a aduce Londra la masa negocierilor.

Pentru moment, Theresa May se arată mai interesată de menținerea unui rol important al Marii Britanii în politica globală, adresându-se Parlamentului pentru a obține susținerea în programul nuclear Trident.

Planuri haotice

În vreme ce o parte din politicienii care au susținut ieșirea regatului din Uniune fac planuri pentru realizarea rapidă a unui acord comercial cu Canada, de peste ocean, ministrul canadian pentru Comerț Internațional, Chrystia Freeland, afirmă că prioritar rămâne încheierea acordului dintre Canada și UE în cursul anului viitor.

Indecizia de la Londra aruncă o umbră a spaimei și în imediata vecinătate a Regatului Unit.

Irlandezii se arată îngrijorați de o eventuală prăbușire a lirei sterline, de limitarea dreptului de circulație a persoanelor, măsură care ar putea afecta navetiștii care au job-uri în Marea Britanie, dar și de pierderea unui partener comercial important.

Marea Britanie este a doua piață de export pentru produsele realizate în Irlanda și a patra din punct de vedere al serviciilor.

„Este cea mai serioasă dificultate cu care țara noastră se confruntă în ultimii 50 de ani”, s-a exprimat John Bruton, fost premier al Irlandei între 1994-1997.

Afirmația sa este susținută și de evoluția pieței, prețul acțiunilor companiilor irlandeze înregistrând o depreciere în urma incertitudinii care domnește asupra relațiilor pe care Marea Britanie le va avea cu blocul comunitar.


Distribuiti mai departe...

CITIȚI ȘI...